2024. Június 24. hétfő
A jobb lehetõségeket nyújtó oktatás reményében sok szülõ járatja gyermekét lakóhelyétõl távolabb esõ, tehát gyalog nem megközelíthetõ iskolába – pedig a gyaloglás nem csak sportnak kiváló.

gyaloglás mozgásEgy skót kutatók által végzett vizsgálat eredményei szerint azok a gyerekek, aki gyalog járnak iskolába, sokkal nagyobb általános fizikai aktivitást mutatnak a nap folyamán, mint autóval vagy iskolabusszal közlekedõ társaik. A felmérés négy Edinburghkörnyéki iskola összesen 92, 13-14 éves diákjának közremûködésével zajlott.

A gyerekek egész nap ún. akcelerométert, vagyis a függõleges mozgás mérésére szolgáló eszközt viseltek, melynek segítségével a kutatók fizikai aktivitásukat a mérsékelttõl az élénkig terjedõ skálán tudták meghatározni. A diákokat három csoportba sorolták: az egyik csoport tagjai iskolába és haza is valamilyen jármûvel (autóval, busszal, vonattal) közlekednek, a másik csoport mindkét irányba gyalog jár, a harmadik csoportba pedig azok kerültek, akik csak az egyik utat teszik meg gyalog.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a fizikai aktivitás legélénkebb szakasza a második csoport tagjainál, vagyis a legtöbbet gyalogló gyerekeknél tartott legtovább, õket követték a csak egy irányba gyaloglók, a legalacsonyabb eredményeket pedig az egyáltalán nem gyalogló gyerekeknél mérték. A fizikai aktivitás szintje az iskolai órákon kívül is azoknál volt szignifikánsan magasabb, akik gyalogoltak. A mindkét irányban gyalogó diákok esetében a legaktívabb idõszak naponta átlagosan egy órán át, vagy tovább tartott, míg ugyanez az aktivitási szint a csak egyik irányban gyaloglóknál az elõzõekhez képest csak 90%-os, a harmadik csoport esetében pedig 87%nyi volt. A vizsgálatot tíz éves gyerekeknél is elvégezték: az eredmények abban az esetben is hasonlóak voltak.


Forrás: msn.co.uk

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés