2024. Június 23. vasárnap
Az elhízás gyermekek esetében is sok, veszélyes és kellemetlen szövődménnyel jár, amelyek listája egy újabb betegséggel bővült: amerikai kutatók szerint az elhízott gyermekek esetében nagyobb a fájdalmas emésztési rendellenesség, a reflux kockázata.

„Eddig is tudtuk, hogy a gyermekkori elhízás számos súlyos betegség, például a cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek és a rák megnövekedett kockázatával jár, kutatásunk azonban további betegséggel egészítette ki ezt a listát” – nyilatkozta az International Journal of Pediatric Obesity folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője, Corinna Koebnick, a Kaiser Permanente dél-kaliforniai részlegének kutatója.

elhízás, reflux

A savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutása, azaz a gaszto-özofageális reflux előfordulásának kockázata a szélsőségesen elhízott gyermekek esetében 40 százalékkal, a mérsékelten kövéreknél pedig 30 százalékkal magasabb, mint a normális testsúlyú gyermekeknél – állapították meg a kutatók.

A reflux krónikus betegség, amelynek pontos kiváltó okai nem teljesen ismertek, de úgy tűnik, az elhízás közéjük tartozik. Koebnick úgy véli, hogy a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésével a reflux egyre nagyobb problémát okozhat a közeljövőben.

A betegség nagyban rontja az életminőséget, krónikus gyomorégést és hányingert okozhat, ezen kívül légzőszervi rendellenességek, például makacs köhögés, gégegyulladás és asztma kialakulásához is hozzájárulhat. A refluxban szenvedők körülbelül 10 százalékában a rendellenesség rákmegelőző állapot, ún. Barrett-nyelőcső kialakulásához vezethet, ami akár rákot is eredményezhet.

A felnőttkori makacs reflux idősebb korban megnövelheti a nyelőcsőrák kockázatát, ami az Egyesült Államokban a leggyorsabban előretörő rákbetegség, Koebnick szerint részben az elhízás járványszerű terjedése miatt.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés