2022. Október 01. szombat
A fizikai aktivitás némileg ellensúlyozni tudja a túlsúly okozta szívbetegségek kialakulásának a rizikóját, azaz a sportolás akkor is hasznos, ha valakin van egy kis túlsúly – állítják amerikai kutatók. Ráadásul maga a mozgás is mérsékelheti a testsúlyt.

"Ha valaki csökkenteni szeretné a szív-és érrendszeri betegségeknek a kockázatát, annak vigyáznia kell a súlyára, miközben fent kell tartania, vagy javítania kell a fizikai edzettségén" – mondta el Duck-chul Lee, a Dél-Karolina Egyetem kutatója.

túlsúly, sport, szívbetegség

Bár régóta ismert, hogy mind az elhízás, mind a fizikai aktivitás hiánya fokozza a szívbetegségek kockázatát, a mostani kutatás az egyik első, amely kifejezetten a sport és a testsúly változásának a szív-és érrendszerre való gyakorolt hatását vizsgálja.

Lee és kollégái 3148 egészséges jelentkezőt írattak be egy edzőterembe, és mindegyiküket három átfogó orvosi vizsgálatnak vetettek alá 1979 - 2006 között a Cooper Klinikán, Dallasban. A kutatók főként a három legfőbb rizikófaktort vizsgálták: a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a metabolikus szindrómát.

A vizsgálat végére a résztvevők közül 752-en szenvedtek magas vérnyomástól, 426-an metabolikus szindrómától és 597 személynek volt magas a koleszterinszintje. Azoknál, akik azonban megőrizték vagy javítottak a fizikai állapotukon, idővel csökkent a szívbetegségek kialakulásának a kockázata. A kutatók elismerték, hogy a fizikai aktivitás fenntartása vagy javítása nem szüntette meg, hanem csak csökkentette a túlsúly jelentette kockázatot.

A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology február 14-ei számában jelenik meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés