2024. Június 13. csütörtök
A túlsúly és a kóros elhízás komoly rizikófaktornak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, egy kutatás szerint azonban a már meglévő betegség esetén a túlsúlynak egészségvédő szerepe is lehet. Az adatok szerint a túlsúlyos szívbetegek általában tovább élnek, mint soványabb társaik.  

„Az elhízott szívbeteg páciensek jobban reagálnak a kezelésekre és paradox módon jobbak a túlélési mutatóik, mint a soványabb betegeknek – nyilatkozta Dr. Carl Lavie, az Ochsner Egészségügyi Központ igazgatója. – Bár ezeknek a betegeknek valóban sokkal jobb a rövid és hosszú távú prognózisuk, az okok egyelőre ismeretlenek.”

elhízás

Ez az ellentmondás valójában nagyon összetett probléma: valószínűleg a túlsúly által kiváltott sejtszintű és metabolikus változások (inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma, glükózmetabolizmus) a felelősek a jelenségért, nem az elhízás maga.

„A túlsúlyos betegeket általában hamarabb diagnosztizálják, ezért a prognózisuk is jobb, mint a soványabb betegeknek, emellett az elhízás során olyan tartalékok halmozódnak fel bennük, amelyeket a betegség elleni harcban a szervezet fel tud használni” – nyilatkozta Dr. Lavie.

A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy az eredmények ellenére hiba azt gondolni, hogy a hízás lenne a megoldás a szív- és érrendszeri betegségekre. „Az elhízás növeli a vérnyomást, fokozza az artériák elzáródását és a hirtelen szívhalál kialakulásának valószínűségét, így összességében igen káros.”


Forrás: Medipress
2009. 05. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés