2023. Szeptember 29. péntek
Közismert, hogy a felnőttkori mozgásszegény életmód egy sor betegséggel és halálokkal van összefüggésben – svéd kutatók szerint ugyanilyen káros hatással van a gyermekkori fizikai inaktivitás a későbbi szív- és érrendszeri betegséget okozó tényezők kialakulására.

A malmöi Skane Egyetemi Kórház szakemberei 223, tíz év alatti átlagéletkorú gyermeket vizsgáltak, akik közül a fiúk naponta átlagosan 45, míg a lányok 35 percet töltöttek testmozgással. Ebből a fiúknál 15, a lányoknál 11 perc volt az erőteljes sportolással töltött idő.

mozgásszegény élermód

A svéd kutatók a napközben legkevesebbet mozgó gyerekeknél jóval magasabb testzsírszázalékot és nyugalmi pulzusszámot észleltek, mint a legtöbbet mozgó társaiknál. A szakemberek szerint különösen a lányok kockáztatják jövőbeli egészségüket, ha nem sportolnak rendszeresen fiatalkorukban. Náluk magasabb testzsírszázalékot mértek – a fiúk 16,2 százalékpontjával szemben 22,6-et –, és átlagosan nyolcvanötös nyugalmi pulzusszámuk is magasabb volt, mint a fiúknál, akiknél csak nyolcvanat mértek. A testtömegindex (BMI) terén nem volt jelentős eltérés a két nem tagjai között.

Az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője, Tina Tanha elmondta, azt nem tudják meghatározni, hogy ezek az eltérések mennyiben vezethetőek vissza a nemi-, illetve testmozgásbeli különbségekre. Az eredmények azonban egyértelmű figyelmeztetésként szolgálnak a mozgásszegény életmódot folytató gyerekek szüleinek. Hozzátette: nem gyermekkori szívbetegségről van szó, hanem a mozgásszegény életmód miatt ebben az életszakaszban alakulhatnak ki olyan tényezők, amelyek a későbbiekben komoly betegségeket okozhatnak.


Forrás: MTI
2011. 05. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés