2024. Május 23. csütörtök
A túlsúlyos vagy elhízott felnőttek esetében jóval nagyobb eséllyel alakul ki az ágyéki csigolyák degenerációja, ami komoly fájdalmakat okozhat a hát deréktáji-ágyéki szakaszán, figyelmeztet egy hongkongi tanulmány.

Korábbi kutatások eredményei szerint a magasabb testtömeg-index (BMI) megnövelheti a hát ágyéki szakaszán jelentkező fájdalom előfordulási arányát. Az akut fájdalom hatással lehet a páciens fizikai és mentális állapotára, akadályozhatja a mozgást, és általánosságban sokat ronthat az ember életminőségén. A kezelés ráadásul jelentős anyagi megterhelést jelenthet mind a páciens, mind pedig az egészségellátó rendszer számára.

porckorong-degeneráció, túlsúly

Dr. Dino Samartzis, a Hongkongi Egyetem kutatója és munkatársai több mint 1000 férfit és 1600, 21 évesnél idősebb nőt vizsgáltak meg Dél-Kínában. A résztvevők 73 százalékánál állapítottak meg valamiféle porckorong-elváltozást a gerinc ágyéki szakaszán. A férfiak esetében valamivel magasabb volt a problémák aránya, mint a nőknél (76% és 71%), és nem meglepő módon az idősebbek körében is magasabb volt az arány a fiatalokhoz képest.

A felmérés résztvevői közül 7 százalék alultáplált, vagy kifejezetten kis súlyú volt, 48 százalékuk átlagos BMI-vel rendelkezett, 36 százalék túlsúlyos,  a maradék 9 százalék kórosan elhízott volt. A kutatók megállapításai szerint a magasabb testtömeg-indexűek esetében a porckorong-degeneráció nagyobb kiterjedésű és súlyosabb volt, és az elhízottaknál a betegség végstádiumában kifejezettebb volt a porckorong elvékonyodása.

Az eredményeiket az Arthritis & Rheumatism című tudományos folyóiratban közlő szakemberek szerint az összefüggés oka az, hogy a túlsúly megnöveli a porckorongra nehezedő terhelést, valamint az elhízással járó enyhe krónikus gyulladás is szerepet játszhat a porckorong degenerációjában.


Forrás: Medipress
2012. 02. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés