2024. Április 22. hétfő
A derékfájdalmak oka sok esetben a porckorong degenerációja, ami azt jelenti, hogy sejtjei nem működnek megfelelően. Svéd kutatók szerint a testmozgás azáltal segíthet elkerülni a fájdalmat, hogy pozitív hatást gyakorol a porckorong sejtjeinek kialakulására.

A Göteborgi Egyetem orvosi karának, a Sahlgrenska Akadémia munkatársai patkányokkal kísérleteztek, amelyeket futópadon futtattak. Azt figyelték, hogy van-e különbség a porckorong sejtjeinek kialakulásában azokban az egerekben, amelyek naponta egy órát a futópadon „edzettek”, illetve azokban, amelyek csupán szabadon mozogtak a ketrecben.

porckorong, testmozgás

A kutatók egyike, Helena Brisby elmondta az International Society for the Study of the Lumbar Spine (ISSLS) göteborgi konferenciáján, hogy eredmények szerint a testmozgás pozitívan hatott a porckorongok sejtjeire.

A testmozgás a hátfájás kezelésének jelenleg is fontos részét képezi, ugyanakkor keveset tudni arról, hogyan hat az aktivitás a porckorongokra, és hogy mi az optimális mozgásmennyiség. Brisby és Björn Rydevik kutatócsoportja a tervek szerint a továbbiakban azt vizsgálja, hogy a degenerált porckorong sejtjei is ugyanolyan pozitívan reagálnak a testedzésre, mint az egészséges porckorongok.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés