2024. Május 23. csütörtök
Norvég kutatók több tízezer emberre kiterjedő követéses vizsgálata igazolta azt a feltételezést, hogy a rendszeresen tréningező embereknél alacsonyabb a tartós hát-, nyak- és vállfájdalmak kialakulásának kockázata.

A tanulmány eredménye alátámasztja azt a lehetőséget, hogy az elhízásnak és a fizikai inaktivitásnak szerepe van abban, hogy ezeken a területeken krónikus fájdalom fejlődik ki – foglalta össze Paul Mork kutatásvezető, a norvég tudomány- és műszaki egyetem munkatársa.

fájdalom, mozgás

A kutatócsoport több mint 30 ezer ember egészségi állapotát követte nyomon tizenegy éven át. A felmérés elején mérték testsúlyukat, magasságukat, és feljegyezték, hogy milyen gyakorisággal és mit edzettek.

A követés ideje alatt átlagosan minden tizedik embernél jelentkezett hátfájdalom a gerincük alsó szakaszán, és csaknem húsz százalékuknál váll- vagy nyakfájdalom. Az elemzésből kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább két órát edzettek, 25 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki hátfájás és 20 százalékkal kisebb eséllyel nyak- vagy vállfájdalom azokhoz képest, akik nem mozogtak. A nőknél ezek az arányok rendre 8, illetve 9 százalékkal voltak kisebbek a testmozgást végzők között, mint a nem tréningezők körében.

Az elhízás szintén növelte a későbbi krónikus fájdalom kockázatát. Az elhízott férfiaknál 21 százalékkal volt nagyobb a hátfájás és 22 százalékkal a váll- és nyakfájdalmak kockázata, mint normál testsúlyú társaiknál. A nők esetében ezek az arányok 21, illetve 19 százalékkal voltak nagyobbak.

A tanulmányt az American Journal of Epidemiology című szakfolyóirat ismertette.


Forrás: MTI
2011. 06. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés