2024. Június 23. vasárnap
A térdkalács ficama -  Szalagsérülések, „porcos” térd
A térd testünk legnagyobb ízülete. A mozgás során nagyfokú terhelésnek van kitéve, miközben biztosítania kell a járással kapcsolatos mozgásterjedelmet, álláskor pedig az egész test stabilitását. Szinte minden gyulladással járó mozgásszervi rendszerbetegségben érintett az egyik vagy a másik térd. Mikor nem kerülhető el a műtét?

Kisgyermekeknél a felállást követően mindennapos a térdek, lábszárak O alakú görbülése, ami az alsó végtagok fejlődésének egy szakasza. Ez a növekedés során fokozatosan csökken, sőt néha ellenkező irányú enyhe görbület is kialakulhat, az X térd. Az O-láb igen ritkán betegségek tünete is lehet: angolkór (D-vitamin-hiány), lábszárfejlődési rendellenességek. Ezek a kórképek fokozottabb görbületek formájában jelentkeznek.

A térdkalács ficama

térd

A térd gyakrabban előforduló betegségei közül a térdkalács ismétlődő ficamát kell megemlítenünk. Oka lehet a térdkalács, illetve a combcsont térdízületi végének veleszületett fejletlensége, de gyakrabban gyermekkorban a comb feszítőizomzatába adott injekciókra vezethető vissza, melyek az izom hegesedését hagyják maguk után. A ficam mindig kifelé történik, és minden térdhajlításnál bekövetkezik. Egy másik eredetű ficamnál általában egy rossz mozdulatot követően alakul ki első alkalommal, ezt követően azonban már mindennapos tevékenység során is jelentkezhet. Helyretétele után az ízületet gipszben rögzítjük, majd a további ficamok megelőzésére a combfeszítő izmok erősítése szükséges. A visszatérő ficamok műtéttel gyógyíthatók.

Gyermek- és felnőttkorban is előfordulnak a térdhajlatban jelentkező körülírt duzzanatok, ciszták, amelyek ízületi folyadékot tartalmaznak. Csaknem mindig fájdalmatlanok, a térd mozgásait nem gátolják. Néha minden kezelés nélkül elmúlnak, míg máskor hónapokig nem változnak. Ezek eltávolítása műtéttel lehetséges.

Serdülőkorban jelentkezik a térd alatt, elöl elhelyezkedő kis „dudor” gyulladása, melyet leíróik után Schlatter-Osgood betegségnek nevezünk. Oka az itt tapadó combfeszítő izom kis porcos telepének a gyulladása, mely komolyabb következményekkel nem jár, de különösen intenzívebb sportolás után a gyermekeknek erős fájdalmat is okozhat.

Szalagsérülések, „porcos” térd

Gyakran előfordul, hogy hirtelen nagy erő éri a térdet, és a normális mozgástartományon túl készteti elmozdulásra (pl. síbalesetek esetében). Ez általában az oldalszalagok sérüléseit idézi elő. Az ízületi porcok (meniscusok) sérülése hajlítást, feszítést és csavarást tartalmazó mozgások kapcsán következik be.

A nagy terhelés és a bonyolult felépítése miatt a térd sérüléseknek egyik leginkább kitett ízületünk. Szabályos mozgathatóságát a szalagoknak köszönhetjük. Az oldalszalagok egy-egy külső és belső az oldalirányú, a keresztszalagok az előre-hátra irányuló stabilitást biztosítják. Ezek szakadásakor a térd instabillá válik, vagyis az ilyen sérült járása bizonytalanná válik. Az oldalszalagok szakadásakor a térd oldal felé „nyílik”. A keresztszalagok közül az elülső szakadása gyakori, ekkor elsősorban krónikus esetekben a beteg a térd instabilitását panaszolja. Akut szalagsérüléseknél az ízület duzzanata, fájdalmassága alakul ki, az ízületet ekkor vér tölti ki. Biztos diagnózis a ma már csaknem mindenütt elérhető térdízületi tükrözéssel arthroscopiával állítható fel. A friss szalagszakadás megvarrható, idült sérülések esetén szalagpótló műtét végezhető. Ezt hónapokig tartó rehabilitációs kezelés követi.

A térdízület más típusú, gyakran sérülő alkatrészei a meniscusok: kis félhold alakú rostos porcos „nyomáskiegyenlítők”, melyek a két csontfelszín között a terhelés egyenletes elosztását biztosítják. Elsősorban a hirtelen csavaró mozgáskor sérülhetnek, Így sportolóknál, gyakran futballistáknál. Ekkor szokták mondani a betegek: „porcos lett a térdem”. A meniscusok közül gyakrabban szakad el a belső. A tünetek közül a szúró fájdalom, az ízület duzzanata jellemző. A leszakadt porcdarab becsípődhet a csontfelszínek közé, ekkor „ízületi zár” alakul ki, a térd se nem nyújtható, se nem hajlítható. A meniscus-szakadások arthroscopos műtéttel kezelhetők: a leszakadt darabot el kell távolítani.

A térd elülső részén jelentkező panaszokat okoz a térdkalács ízületi porcának károsodása, melynek oka a térdkalács nem megfelelő illeszkedése a combcsont elülső ízületi felszínére. A beteg kórtörténetében előfordulhat korábbi térdkalácsficam, legtöbbször azonban nem érte sérülés a térdet. A fájdalmak eleinte lépcsőjáráskor, guggolásnál jelentkeznek, később már a mindennapi járásnál is. Korai stádiumban a térdfeszítő izmok erősítése javulást hozhat. Súlyos panaszok esetén a térdkalács helyzetét megváltoztató műtéttel érhető el eredmény.


Szerző: Dr. Kiss Sándor
ortopéd szakorvos

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés