2024. Június 23. vasárnap

Fáj a térde, sántít? Ez is oka lehet!

térd, térdízület, ízületi, gyulladás
1 . oldal
Mi áll a sántítás hátterében? -  Kellemetlen örökség... -  Dagad, ég, lüktet -  Első teendőink
A térd szervezetünk egyik legnagyobb és legbonyolultabb működésű ízülete. Mozgás során nagyfokú terhelésnek van kitéve, miközben biztosítania kell a járással kapcsolatos mozgásterjedelmet, álláskor pedig az egész test stabilitását. Szinte minden gyulladással járó mozgásszervi rendszerbetegségben (pl. reumatoid arthritis) érintett egyik vagy mindkét térd, de cikkünkben elsősorban a balesetek, túlterhelések, statikai hibák következtében kialakult gyulladások kezelésére hívjuk fel a figyelmet.

Gyakran előfordul, hogy hirtelen nagy erő éri a térdet, és a normális mozgástartományon túl készteti elmozdulásra (pl. síbalesetek esetében). Ez általában az oldalszalagok sérüléseit idézi elő. Az ízületi porcok (meniscusok) sérülése hajlítást, feszítést és csavarást tartalmazó mozgások kapcsán következik be.

Térd fájdalmaNéha teljesen hétköznapi tevékenységek közben jelentkeznek a panaszok. Alapos rákérdezéskor kiderül, hogy az érintett térd régebben már balesetet szenvedett, vagy az illetőnek olyan foglalkozása van, amely elősegíti a térd degeneratív elváltozásait (artrózis), és így már egy új, kisebb erőbehatás is elegendő a meniscusok sérüléséhez. A friss lágyrészsérülések gyógyulási esélye az idő előrehaladtával egyre romlik, ezért az akut esetek kezelésében mindinkább előtérbe kerülnek a modern képalkotó eljárások, mint az ultrahang, CT, MRI.

Mi áll a sántítás hátterében?

Sok mindent elárul a levetkőzött beteg állása, járása. Ez utóbbi például érzékenyen jelzi a végtag funkciójának romlását. A sántító beteg járása diszharmonikus; ennek okai lehetnek a gerinc különböző görbületei (scoliosis), a végtagok rövidülése, a csípők megbetegedései, leggyakrabban a csípőficam és az ennek következtében kialakult csípőarthritis, a boka sérülései és megbetegedései, valamint a lábfej megannyi deformitása (lúdtalp, kalapácsujj, bütyök stb.).

Nagymértékben rontják a térdek funkcióját a szomszédos ízületek megbetegedései, mert az egyenetlenné vált járást részben a térdnek kell kompenzálnia, ez pedig hosszú távon hozzájárul a térdízületet kopásához.

"Csodát tett a hajammal, a fejbőrömmel ez a szappan" >>>

Fontos megemlíteni a térd különböző tengelyeltéréseit, népiesen az x- és az o-lábat. Ezek az elváltozások legtöbbször kétoldaliak. Az ún. x-láb (genum valgum) esetén a comb és a lábszár tengelye kifelé nyitott szöget zár be, a lábszár kifelé fordul, míg a genum varus (o-láb) esetén a comb és a lábszár befelé alkot nyitott szöget, a lábszár befelé áll. Mindkét esetben a térdízület korai artrózisát idézheti elő a térdízületet érő egyenlőtlen terhelés. Sérült, megkopott ízületek esetén egy nagyobb igénybevétel, mint hosszabb kirándulás, lépcsőjárás, ásás stb. mind-mind a térdízület gyulladását okozhatja.

Kellemetlen örökség...

Bizonyos arthritisekre jellemző, hogy családon belül halmozottan mutatkoznak öröklődés vagy környezeti tényezők következtében, ezért fontos tájékozódni a családban előfordult hasonló megbetegedésekről. Jelentős tényező a gyulladás megítélésében az életkor is, hiszen egyes térdízületi gyulladások már fiatalkorban felléphetnek, míg mások általában csak idősebb korban jelentkeznek.

Dagad, ég, lüktet

A többi ízülethez hasonlóan a térdízület is duzzadással, fájdalommal reagál a gyulladásra. A térdízület gyulladásos megbetegedései égő, feszítő, lüktető fájdalommal járnak. Az ízületstruktúrák közül a porc alatti csontban, a szalagokban, az inakban és a tokban van a legtöbb fájdalomérző receptor.

Speciális tünet az ún. indítási fájdalom: ez az ízület tartós nyugalma (alvás) után felálláskor, elinduláskor jelentkezik. Artrózis esetén rövidebb, reumatoid arthritisben hosszabb idő után szűnik meg. Gyakran a felkelés után vett meleg fürdő, zuhanyozás hatására elmúlik az indítási fajdalom. Gyulladásban az ízület általában meleg hőmérsékletű, időnként pirosas színezetű lesz. Fehér szín jellemzi a típusos tbc-s gyulladást.

Első teendőink

Mindenekelőtt a gyulladt ízületet nyugalomba kell helyezni, és hűteni kell, például textilbe csavart jégakkuval, több alkalommal pár percre. Célszerű mielőbb rendezni a statikai hibákat. A végtagrövidüléseket megfelelően elhelyezett emelésekkel lehet megszüntetni. Jó felépítésű, szükség esetén betéttel ellátott cipő viselése elengedhetetlen. A gyulladt ízületet recept nélkül kapható gyulladáscsökkentő kenőcsök alkalmazásával kezelhetjük. A heveny tünetek megszűnte után elkezdhetjük a fizikoterápiát, gyógytornát és a porcanyagcserét segítő gyógyszerek szedését.

Ha rövid idő alatt nem érünk el megfelelő eredményt, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni, mert a felsoroltakon kívül még számtalan más ok is előidézheti a térdízület gyulladását. Sokszor nem is feltételezzük, hogy egy lezajlott torokgyulladás vagy hasmenés kapcsolatban állhat a térd gyulladásával. A szervezetben előforduló különböző más fertőzések (fogbetegség, felső légúti hurut, húgyúti fertőzés, epehólyag-gyulladás) szintén okai lehetnek a térd gyulladásának.


Szerző: Dr. Fülöp Judit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés