2024. Július 21. vasárnap
A divat áldozata -  A lábfej rossz tartása

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Az Achilles-ín gyulladása fájdalmas mozgásszervi megbetegedés, amely elsősorban azokat a nőket kínozza, akik éjjel-nappal magas sarkú cipőt viselnek, és évekig nem sportolnak. Ilyen esetben az Achilles-ín összezsugorodik, hiszen a magas sarkú cipőkben soha nem kell teljesen kinyúlnia. Elég egy kiadós, megfelelő bemelegítés nélküli edzőtermi nekibuzdulás, s a megrövidült ín máris gyulladásba jön.


A divat áldozata

Az Achilles-ín gyulladása alapvetően két okra vezethető vissza: az ín fokozatosan megrövidül és megcsavarodik. Bár elsősorban a magas sarkú cipő gyakori viselése okozza, de a betegség kialakulásában a láb rendellenes kifordítása is felelőssé tehető.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha a sporthoz nem szokott, magas sarkú cipőt viselő hölgy elhatározza, hogy ezentúl rendszeres vendége lesz konditermeknek, vagy esti kocogásra adja a fejét, a legfontosabb teendő, hogy megfelelő nyújtógyakorlatokat végezzen az edzés elején és végén, s izomlazító krémeket is használjon. Ellenkező esetben az Achilles-ín megfeszül, és fokozatosan leválik a sarokcsontról.

Lábak sarok

Ha a gyulladás mérsékelt és a lábfej biomechanikája ép, akkor néhány hét alatt elmúlik a panasz. Gyorsíthatjuk a gyógyulást óvatos nyújtógyakorlatokkal, fizioterápiás rásegítéssel és megfelelő krémekkel. Ne feledjük azonban: ha ismét visszatérünk az edzéshez, mindig el kell végezni a nyújtógyakorlatokat, hogy a betegség kiújulását megelőzzük. Természetesen az lenne a legnagyobb jótétemény a lábnak, ha nem kellene olyan gyakran magas sarkú cipőben szenvednie.

A lábfej rossz tartása

Az Achilles-ín gyulladásának másik oka a lábfej túlzott kifordítása, amely férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Az Achilles-ín egyik vége a sarokcsonthoz kapcsolódik, fenti vége pedig a lábikraizmokhoz, amelyek viszont a térd felett a combcsonthoz tapadnak. A járás során a láb izmai tehát egységet alkotnak. Amikor a lábfej leér a földre, szabályosan egy kissé kifelé fordul, majd amikor elemeljük a földtől, némileg befelé mozdul el.

Ha a láb kifordítása a járás bármelyik fázisában rendellenes, ehhez alkalmazkodik a lábszár is. A comb azonban nem képes követni ezt a forgatást, aminek az a következménye, hogy az Achilles-ín a felső és az alsó tapadási pontjánál ellentétesen csavarodik, így jön létre az Achilles-ín megrövidülése, megcsavarodása, és a leggyengébb pontjánál, a saroknál elkezd leválni, gyulladásba jön. Ha a lábfej túlzott kifordítása a panasz oka, sajnos nem segítenek sem a nyújtógyakorlatok, sem a fizioterápia, hiszen a baj oka biomechanikai eredetű. Elsődleges feladat – a szakorvossal való konzultálás után – a helytelen lábfejtartás korrigálása a megfelelő cipő és lábbetét viselésével.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés