2024. Július 22. hétfő
Okok -  Tünetek -  Kezelés
A szemészeti rendellenességek között az egyik leggyakoribb az ún. száraz szem szindróma (keratoconjunctivitis sicca). Maga a betegség nem csupán kellemetlen, de ha kezeletlen marad, akkor komoly károkat is okozhat a szemben.

Az egészséges szem állandóan könnyben fürdik. Ez a speciális összetételű folyadék fontos szerepet tölt be az éleslátásban, emellett oxigénnel, vitaminokkal és tápanyagokkal látja el a szaruhártyát, védi a szemet a különböző fertőzésekkel szemben, s emellett szükség esetén hozzájárul ahhoz, hogy a szembe jutó idegen testek könnyebben távozzanak. A folyadékot a szem környékén található különböző könnymirigyek termelik, a felesleg pedig a belső szemzugban található kis csatornákon keresztül az alsó orrkagylóba távozik.

A könny összetétele olyan, hogy a benne található lipidrétegnek köszönhetően egy ideig folyamatos filmréteget képez a szemfelületen, azonban ez időről időre felszakad. Ilyenkor pislogással újítjuk meg a filmréteget. Ha a könnytermelésünk csökken vagy a könny összetétele módosul (s ezért a szokottnál gyorsabban párolog el), esetleg a pislogás ritmusa, szabályossága megváltozik, akkor a szemfelületen a folyadék filmrétege megszakad, és a szaruhártya kiszáradhat.

szem

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okok

A szemszárazság hátterében számos ok húzódhat meg. A szakirodalom ezeket két alapvető csoportra osztja. Az egyik az ún. Sjögren-szindrómához kapcsolódik: ez olyan autoimmun betegség, mely a könny- és nyálmirigyek krónikus gyulladásával jár. Ilyenkor a csökkent könnytermeléshez további jellemző tünetként szájszárazság is társul. Ez azonban a ritkább ok.

Sokkal gyakoribb, hogy nem ez a betegség húzódik meg a háttérben. A normális könnytermelés az öregedési folyamatok következtében is csökkenhet, különösen gyakran jelentkező tünet a változó korban lévő nőknél. A szemszárazság hátterében a könnytermelő mirigyek megbetegedése, A-vitamin hiány, pajzsmirigy-túlműködés, gyógyszermellékhatások, a gyomorbélrendszer működését befolyásoló szerek, vagy külső környezeti tényezők (száraz, meleg, légkondicionált helyiség, szél, cigarettafüst, kontaktlencse-viselés) egyaránt állhatnak.

A rossz pislogási ritmus okai azonban mi magunk is lehetünk. A feszült összpontosítás, a hosszas olvasás, a monitor huzamosabb ideig történő nézése is okozhatja a kellemetlen tüneteket.

Tünetek

A száraz szem szindróma tünetei meglehetősen széles skálán mozognak, kezdve az egyszerű, enyhe diszkomfortérzettől a viszketésen át egészen a szúró fájdalomig, állandó idegentestérzetig. Jelentkezhet homályos látás, szemkivörösödés, fényérzékenység, nehezen mozgatható szemhéjak, sőt paradox módon olykor még könnyezés is, ami azonban már a szaruhártya sérülését követő reflexkönnyezés. Súlyosabb esetekben a szaruhártyán elvékonyodás, hámhiány, esetleg fekély is kialakulhat.

Kezelés

A kiváltó okok sokfélesége miatt a szemszárazsággal minden esetben szakorvoshoz kell fordulni. Először természetesen a kiváltó okokat kell megszüntetni, azonban ez nem mindig lehetséges. Ilyenkor a tünetek kezelése a cél, vagyis az elvékonyodott, instabil könnyfilmréteg helyreállítása és annak a megfelelő ideig történő fenntartása.

A kezelés iránya háromféle lehet: 1. a hiányzó könnymennyiség pótlása, 2. a könnyelfolyás gátlása, megszüntetése; 3 a könnytermelés fokozása. A könnypótlás legegyszerűbb módja a patikákban is elérhető műkönnyek alkalmazása.

Tekintve, hogy nincs szabály arra, melyik páciensnél melyik termék válik be, ha az egyik készítmény esetleg nem hozná a várt eredményt, nyugodtan tegyünk próbára egy másikat is, könnyen elképzelhető, hogy az lesz a megfelelő terápiás eszköz.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés