Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen hatással vannak a fokozott megterhelésnek kitett emberi szervezetre a különbözõ italfélék. A vizsgálat során negyven egészséges, fitt, fiatal teniszjátékos két órás teniszedzésen vett részt: a résztvevõk egyik csoportja vizet, míg a másik szénhidrátot és elektrolitokat tartalmazó sportitalt kapott.
A kutatók a két csoport között nem találtak különbséget a bevitt folyadék, a vizelet és az izzadással vesztett folyadék mennyiségét, valamint a szomjúságérzetet illetõen, azonban az edzés hatására bekövetkezett testtömegvesztés már eltérést mutatott: a sportitalt fogyasztóknál ez átlagosan 0,5 kg, míg a vizet ivóknál 0,9 kg volt. Ezen kívül az elõbbi csoport tagjainak testhõmérséklete szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a vizet fogyasztóknál.
A tudósok megállapították, hogy sportital fogyasztása a vízzel szemben hatékonyabb szerepet tölthet be a folyadékvesztés csökkentésének minimalizálásában és a testhõmérséklet megõrzésében tenisz- vagy hozzá hasonló edzések alatt.