2024. Április 15. hétfő

A folyadékpótlásra különösen ügyelni kell fokozott fizikai aktivitás esetén és sportoláskor – nem csak a mennyiség fontos, de az sem mindegy, milyen italt választunk.


sport ital folyadékpótlás víz sportital

Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen hatással vannak a fokozott megterhelésnek kitett emberi szervezetre a különbözõ italfélék. A vizsgálat során negyven egészséges, fitt, fiatal teniszjátékos két órás teniszedzésen vett részt: a résztvevõk egyik csoportja vizet, míg a másik szénhidrátot és elektrolitokat tartalmazó sportitalt kapott.

A kutatók a két csoport között nem találtak különbséget a bevitt folyadék, a vizelet és az izzadással vesztett folyadék mennyiségét, valamint a szomjúságérzetet illetõen, azonban az edzés hatására bekövetkezett testtömegvesztés már eltérést mutatott: a sportitalt fogyasztóknál ez átlagosan 0,5 kg, míg a vizet ivóknál 0,9 kg volt. Ezen kívül az elõbbi csoport tagjainak testhõmérséklete szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a vizet fogyasztóknál.

A tudósok megállapították, hogy sportital fogyasztása a vízzel szemben hatékonyabb szerepet tölthet be a folyadékvesztés csökkentésének minimalizálásában és a testhõmérséklet megõrzésében tenisz- vagy hozzá hasonló edzések alatt.


Forrás: Tudományos életmódtanácsok

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés