2024. Június 25. kedd
Inni, inni és inni, mármint vizet és különösen nyáron – hangzik a táplálkozási szakértők tanácsa. De valójában mekkora is az a mennyiség, ami ténylegesen jó és szükséges az emberi szervezet számára?

Erre igyekeztek választ adni német szakértők tanulmányukban, amelynek már bevezetőjében elvetették az általános nagy „nemzeti szomjúságot”. Azaz arra mutattak rá, hogy a túl sok víz épp olyan káros, mint a túl kevés: felborítja a szervezet sóháztartását, és olyan sóhiányt alakíthat ki, ami izomgörcsökhöz, sőt súlyosabb esetben akár eszméletvesztéshez is vezethet.

víz

A bonni székhelyű Német Táplálkozástudományi Társaság ajánlása szerint felnőttek számára napi 1,5 liter víz fogyasztása az ideális. Az emberi szervezet ugyanis szomjúságának egy részét félig folyékony vagy szilárd tápanyagokból, például  gyümölcsből, zöldségből vagy épp levesből, egy másik részét pedig  a szervezet saját anyagcseréjéből fedezi.

A túl kevés víz fogyasztása azonban szintén ártalmas, különösen akkor, ha a szervezet már nem „működik” kifogástalanul, elsősorban az idősebbek esetében.

Mindennek kapcsán a szakértők egy ősrégi bölcseletet ajánlottak  megfontolásra, mégpedig az úgynevezett bőrránctesztet. Ha a bőr sima és bársonyos, akkor minden rendben, azaz az ember eleget ivott. Ellenkező esetben viszont jó azonnal rászokni a vízre. A korábban ajánlott napi 3-4 liter azonban még a „ráncosoknak” is sok.


Forrás: MTI
2009. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés