2022. Július 01. péntek
Bár Kate Middleton problémáját még nem ez a kutatás fogja megoldani, de a Buffalói Egyetem munkatársai vizsgálják, hogyan kezelhető a terhesség első harmadában jelentkező reggeli hányinger és hányás.

Dr. Thomas Guttuso Jr. és munkatársai a gabapentin nevű görcsoldó és fájdalomcsökkentő szer hatását tesztelték, mely korábban sikeresen csillapította a rákos betegeken végzett kemoterápia mellékhatásait. Az Early Human Development folyóiratban bemutatott tanulmány 7 hölgy esetén már sikeresen demonstrálta a szer biztonságosságát és hatékonyságát, esetükben a korábban alkalmazott hányáscsillapító módszerek nem hozták meg a várt eredményt. Már az első bevétel után két órával drámai javulás állt be, kéthetes gabapentin-alkalmazást követően pedig a hányingeres epizódok 80, a hányások pedig 94 százalékkal csökkentek, és közel normál szinten vált lehetségessé az ital- és ételfogyasztás.

Ezt követően a kutatók további öt hölgynél próbálták ki a gabapentint, és mindnyájan tüneteik csillapodásáról számoltak be. A szerre a hölgyek terhességi idejük feléig tartottak igényt, azt követően rendeződtek a panaszok. Azonban aggodalomra ad okot, hogy két megszületett gyermeknél fejlődési rendellenességek alakultak ki, emiatt aztán az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) elhalasztotta a szer engedélyezését addigra, míg az átfogó klinikai vizsgálatok adatai nem állnak rendelkezésre.

2012-ben a kipróbálásban 258-an vettek részt, és az eredmények szerint azoknál, akik terhességük korai szakaszában gabapentint szedtek, hasonló arányban fordultak elő fejlődési rendellenességek, mint az általános populációban. Ez azt jelenti, hogy lehetővé vált a szer újabb fázisú, placebo kontroll melletti kipróbálása a súlyos fokú terhességi hányás csillapításában.


Forrás: Medipress
2012. 12. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés