2024. Május 23. csütörtök

Terhesség, várandósság A terhesség kilenc hónapja I.
Ha egy nő életében elérkezett a pillanat, amikor orvosa megállapítja, hogy gyermeket vár, természetesen ezer meg ezer kérdés merül fel állapotával kapcsolatban. Kilencrészes sorozatunkban arra vállalkozunk, hogy bemutassuk ezt az izgalmas időszakot a fogamzástól a születésig.


Terhesség, terhes A terhesség kilenc hónapja II.
A negyedik héttől a magzat naponta átlagosan 1 mm-t nő. A hatodik héten hossza már másfél centiméter. A képen jól felismerhető a gerincvelő kezdeménye, a gerinchúr.


A terhesség kilenc hónapja III.
A terhesség harmadik hónapjában már kezd kialakulni az arc, az embrióból lassacskán magzat lesz. Ekkor kerül sor az első laboratóriumi vizsgálatokra is.


A terhesség kilenc hónapja IV.
A kismamák számára első hallásra kissé gyorsnak tűnik a 18. hét után mért 120-160/perc szívfrekvencia, de ez normálisnak számít. A magzat egyébként 16 cm hosszú és 100 g súlyú. Ebben az időszakban történik a rendellenességek kiszűrése.


Terhesség A terhesség kilenc hónapja V.
Az anya ebben hónapban kezdi érezni a magzat mozgásait. Az egészséges kismama nyugodtan folytathatja mindennapi tevékenységét, de mi a teendő, ha a terhesség alatt vérzés vagy hasi fájdalom jelentkezik?


Terhesség A terhesség kilenc hónapja VI.
A terhes méh a köldök magasságáig ér, a has már elődomborodik. A magzat mozgását a kismama már nemcsak érzi, hanem az a hasfalon át láthatóvá, tapinthatóvá is válik.


A terhesség kilenc hónapja VII.
Ebben a hónapban kinyílik a baba szeme, lassan kialakulnak végleges testarányai. A 28. héttől már önálló életre is képes lenne. Ezalatt a mama háta egyre gyakrabban fáj, és bizony hízik is.


Terhesség A terhesség kilenc hónapja VIII.
A növekvő terhes méh eléri a bordaíveket, felnyomja a rekeszizmot, és az eddig függőleges gyomor közel vízszintes helyzetbe kerül. Megjelenhetnek normálisnak mondható panaszok, de nem árt ismerni a terhességi toxikózis tüneteit.


Terhesség, szülés A terhesség kilenc hónapja IX.
A 36. terhességi hét végén a magzat súlya eléri a 2500 g-ot, hossza 48 cm. Ha ekkor világra jönne, már 90%-os bizonyossággal életben maradna.


A terhesség kilenc hónapja X.
A szülés időpontjának közeledtével számtalan olyan kérdés merül fel, amely bizonytalanságot, időnként félelmet válthat ki a terhes nőből.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés