2024. Július 14. vasárnap
A British Journal of Sports Medicine című lapban közzétett vizsgálat szerint elkerülhető a terhesség alatti medencetáji fájdalom azzal, ha a kismama még várandóssága előtt hetente ötször tornázik. A leghasznosabb mozgásformák a kocogás, a labdajátékok és az aerobic.

A medencetáji fájdalom viszonylag gyakori probléma a terhesség során, és a nők 2-3 százalékánál még a szülést követő első évben sem szűnik meg. A jelenség többnyire összefüggésbe hozható azzal, ha valaki a terhessége során nem mozog eleget, ám a tudósok arra is kíváncsiak voltak, vajon a terhességet megelőző aktív életforma is befolyással lehet-e a fájdalom kialakulására. Ennek érdekében a szakemberek több mint 39 000, átlagosan 38 éves, első gyermekét váró nőt kísértek figyelemmel 2000 és 2009 között, akik valamennyien részt vettek egy Norvégiában végzett egészségügyi felmérésen. A 27. hetes ultrahang vizsgálat során mindenkitől megkérdezték, hogy a terhességet megelőző három hónapban mennyit mozgott, majd a terhesség 30. hetében felmérték, hogy kinél milyen mértékben jelentkezett medencetáji fájdalom.

A megkérdezett nők több mint fele arról számolt be, hogy legalább hetente háromszor sportolt terhessége előtt, 7 százalék pedig arról, hogy egyáltalán nem mozgott, azok közül pedig, akik valamennyit sportoltak korábban, 90 százalék ezt a szokását a terhesség alatt is megtartotta. A 30. héten nagyjából tízből egy nő panaszkodott medencetáji fájdalmakra, ám ez az arány azok között, akik nem mozogtak várandósságuk előtt, már 12,5 százalék volt, és a fájdalomra panaszkodók körében nagyobb volt a dohányzók, a túlsúlyosok, a fiatalok (25 év alattiak) aránya, valamint azoké, akik korábban depresszióval és hátfájdalmakkal küszködtek. Akik nem tapasztaltak medencetáji fájdalmakat, azok közül a többség a terhessége előtt jellemzően heti 3-5-ször sportolt valamit. Mindebből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a gyermekvállaló korba érő nőknél különösen fontos a rendszeres mozgás, mert később, a terhességük során számos kellemetlenséget kerülhetnek ezzel el.


Forrás: Medipress
2015. 10. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés