2024. Április 22. hétfő
Egy ausztrál tanulmány szerint a pilates nevű testedző program segítségével rendkívül hatékony módon lehet csökkenteni a derékfájást, ami az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma.

Ausztrál kutatók azt szerették volna összevetni, vajon a pilates vagy a hagyományos gyógytorna a hatásosabb a derékfájás kezelésében, ezért hat héten át közel kilencven, 18 és 70 év közötti, krónikus derékfájással küzdő embert figyeltek meg, akik két csoportra osztva vettek részt vagy egyik, vagy másik foglalkozáson. A tanulmányban résztvevők többsége enyhe túlsúllyal rendelkezett, régóta szenvedett a derékfájástól, és nagyjából a harmaduk gyógyszert is szedett fájdalmaira.

pilates, derékfájás

Mindkét mozgásformát hetente kétszer egy órán keresztül végezték a betegek oktató felügyelete mellett, de a pilates órákon az egyéni igényeknek megfelelő utasításokat is kaptak, a hagyományos órákon pedig szív- és érrendszer-erősítő gyakorlatokat, nyújtásokat, erősítéseket végeztek. Mindkét csoport tagjai kaptak otthon is végezhető gyakorlatsorokat, majd 6, 12, illetve 24 hét elteltével is kiöltettek velük egy-egy kérdőívet, melyben a fájdalmuk mértékéről, általános egészségi állapotukról kérdezték őket.

Hat hét elteltével mindkét csoport javulást tapasztalt a kezdeti állapotokhoz képest, s bár a pilates órákat látogatók esetében a javulás mértéke valamivel nagyobb volt, annyival nem volt nagyobb, mint amennyivel azt a tanulmány készítői vizsgálataik elején feltételezték. A szakemberek szerint a nagyon hasonló eredményesség hátterében az állhat, hogy a két csoport összetétele szinte azonos volt, így nem derült ki, mennyit számított az, hogy esetleg egyesek jobban reagálnak a pilatesre, minit mások, emellett a két csoport gyakorlatai is igen hasonlóak voltak, mivel elsősorban a háterősítésre mentek rá.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés