2023. December 02. szombat
Az antibiotikumokkal szemben ellenálló fertőzések 2050-re világszerte 10 millió extra életet fognak követelni, ezzel a daganatos betegségeknél is súlyosabb egészségügyi problémát fognak jelenteni.

Ugyan jelenleg csupán évi 700 ezren halnak meg antibiotikum-rezisztens okozta fertőzés következtében, azonban Jim O'Neill közgazdász elemzése szerint a járulékos költségek évtizedeken belül dollártrilliókban lesznek mérhetőek. A rezisztencia problémakörét felmérő tanulmányt személyesen David Cameron, a brit miniszterelnök rendelte meg. A költségeket tovább növeli, hogy a fertőzések terjedése a lakosság csökkenésében is meg fog nyilvánul, ami a gazdaság teljesítményére is negatívan fog hatni: a visszaesés mértékét a szakértő 2-3,5 százalékra becsülte.

A legnagyobb gondot valószínűleg az Escherichia coli, a malária, és a tuberkulózis kórokozója fogja jelenteni. Az antibiotikum-rezisztencia terjedésének kedvez a gyógyszerek kritikátlan használata. További problémát jelent, hogy a jelenlegi technológiáink kimerítették az új antibiotikumok előállítási lehetőségeit, az új fejlesztéseknek emellett olyan költségeik lennének, amit a világgazdaság nem képes finanszírozni. A szakértők ezért új befektetési és üzleti modellek alkalmazásától várják a megoldást.


Forrás: Medipress
2014. 12. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés