2021. Szeptember 24. péntek
Az egészséges emberi bőr sokkal változatosabb baktériumélet színtere, mint azt eddig gondolták – állapították meg amerikai kutatók a baktériumállomány eddigi legnagyobb számbavétele során.

Az emberi test ökoszisztémája baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok trillióinak ad otthont, amelyek természetes módon együtt tenyésznek a bőrön, az emésztőrendszerben és a szervezet más pontjain. A tudósok azonban eddig nem rendelkeztek olyan regiszterrel, amely megmutatta volna: hol, milyen baktériumok élnek, melyek hasznosak, sőt akár nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bőr

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) az úgynevezett Humán Mikrobiom Projekt keretében egészséges önkéntesektől vett mintákból mikroorganizmus-listát állít össze. Ennek első nagy állomásának, a bőr kutatásának eredményeit hozták most nyilvánosságra.

A kutatók tíz ember bőrének húsz különböző pontjáról vett mintákból 112 ezer baktérium génjeit határozták meg. Julia Segre genetikus, a program vezetője elmondta, hogy az adatok összességében mintegy ezer baktériumtörzshöz tartoznak. Ez sokkal több, mint az eddig ismert és kimutatott, bőrön élő baktériumfajok száma, ami részben az új genetikai technikának köszönhető.

Több tényezőtől függ, hogy az ember bőrén hol, mennyi és milyen baktérium él. A fajok és a baktériumszám is eltér attól függően, hogy száraz vagy nedves, esetleg zsíros az adott bőrfelület, de az is fontos, hogy sima vagy éppen szőrrel fedett. Más-más lehet az emberek baktériumflórája, ám a kutatók szerint egy test sima és száraz, illetve nedves és szőrös bőrfelületén tenyésző baktériumok élesebben eltérhetnek egymástól, mint két ember bőrbaktériumai.

A szakemberek hangsúlyozzák a Science tudományos magazinban publikált tanulmányban, hogy az ember együttélése a baktériumokkal fontos egészsége szempontjából is, ezért káros, ha mindenáron meg akarunk szabadulni tőlük.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés