2021. Szeptember 18. szombat
Egyre növekvő gondot jelent, hogy antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjednek át kutyáról és macskáról emberre, valamint vissza – állapították meg amerikai kutatók. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak.

A többféle antibiotikummal szemben is ellenállást mutató, időnként szuperbaktériumnak is nevezett MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) megjelenése évek óta gondot okoz a kórházakban, az utóbbi években azonban megjelent a fekvőbeteg-intézményeken kívül az otthonokban is.

MRSA, baktérium, kutya, macska

A veszélyes baktériummal a háziállatok harapása útján is megfertőződhet az ember, különösen a gyerekek – állapította meg Richard Oehler, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja. A kutatók szerint egyre több klinikai bizonyíték van az MRSA előfordulására a háziállatok – lovak, kutyák, macskák – esetében, akiket akár a gazdáik is megfertőzhetnek. „Ezek az állatok a fertőzések további forrásai lehetnek” – írták a szerzők.

A kutya- és macskaharapások teszik ki a sürgősségi osztályok eseteinek 1 százalékát az Egyesült Államokban. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek, de a nőket is gyakrabban harapják meg a házi kedvencek, mint a férfiakat.

A kutatók javaslata szerint az állatharapások ellátásánál az akut fertőzés kockázatát is figyelembe kell venni, ezért ajánlják a seb nagynyomású átmosását sóoldattal, valamint bizonyos esetekben megelőző célú antibiotikum alkalmazását. Hozzátették: a kézfejen, alkaron, nyakon és fejen ejtett harapások hordozzák a legnagyobb kockázatot.


Forrás: MTI
2009. 06. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés