2024. Június 24. hétfő
A plasztikai műtétek veszélyeivel kapcsolatban főként a nem megfelelő végeredmény aggasztja az érintetteket, és csak kevesen gondolnak az esetleges fertőzések kialakulására. Egy felmérés szerint az arcplasztikán átesett páciensek 1,5%-át egy igen veszélyes baktérium fertőzi meg.

A szépészeti arcplasztikán átesett amerikai páciensek mintegy 1,5 százalékát támadta meg a methicillin-rezisztens staphylococcus aureus, ismertebb nevén az MRSA – derül ki az 'Archives of Facial Plastic Surgery' című szaklapból.

arcplasztika plsztikai műtét szövődmény

A cikk írói szerint a bőr- és lágyszöveti műtétek során fellépő fertőzések legtöbbjéért az MRSA felelős. A kórokozó a többi staphylococcus fajtánál jóval fertőzőbb és veszélyesebb, hiszen gyorsan terjed és igen drága, valamint hosszadalmas a kezelése. Felmérésük során Dr. Richard A. Zoumalan és Dr. David B. Rosenberg 2001 és 2007 között arcplasztikán átesett betegek egészségügyi adatait vizsgálták meg. Kiderült, hogy 0,6 százalékuknál lépett fel valamilyen műtét utáni fertőzés, ezek közül a legtöbbért az MRSA volt a felelős.

A kutatók szerint az MRSA előfordulása több tényezőre vezethető vissza: a műtétet megelőző antibiotikumos kezelésre, fertőző egészségügyi dolgozóval vagy családtaggal való kapcsolatra, fertőzésre való hajlamra, idősebb korra, egyéb krónikus betegségekre. Javaslatuk szerint az igen veszélyes fertőzés ilyen gyakori előfordulása miatt arc- és más lágyszöveti plasztikai beavatkozások előtt érdemes lenne szűrővizsgálatot végezni.


Forrás: Medipress
2008. 03. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés