2024. Június 15. szombat
Lassítani az öregedést -  Nem használt a kozmetikum? -  Több év fiatalság -  Ritka szövődmények
A plasztikai sebészeti műtétek között az arcplasztika a legnehezebb és legbonyolultabb feladatok közé tartozik. Kétféle formája létezik: az öregedő arc fiatalító műtétei, és az arc jellegzetes karakterét megváltoztató, átalakító, személyiségformáló műtétek.

Az életkor előrehaladtával csökken az arc bőrének feszessége, a szél és napfény hatására a bőr száraz és foltos lesz. Megjelennek a szemzug körüli szarkalábak, erőteljesebbé válnak a homlokon meglévő vízszintes és a szemöldökívek közötti függőleges ráncok. Kimélyül az orrszárnytól a szájzugig terjedő redő. Az állcsont íve alatt megereszkedik a bőr, kialakul a toka, és egyre ráncosabbá válik a nyak bőre is. Az ajak keskenyebb lesz, az orrcsúcs hosszabbnak hat, az arc valamennyi ránca kimélyül, a felső ajak területén függőleges ráncok tűnnek elő.

plasztikai sebész, páciens, arcplasztika

Lassítani az öregedést

Ma még nem ismerjük teljesen az emberi test szellemi és fizikai öregedésének folyamatát. Az izomzat és a bőr alatti zsírszövet sorvadása, a szövetek víztartalmának csökkenése, a bőr rugalmas rostjainak változása mind hozzájárul az öregség szemmel látható jeleinek kialakulásához.

Az öregedés folyamatának lassítására és feltűnő jeleinek eltüntetésére számos hatékony, még több hatástalan szer és kezelés látott napvilágot, de mind a mai napig a plasztikai sebészet bizonyult a legeredményesebbnek. Ez műtéti módszereivel, a bőr és a bőr alatti kötőszövet helyes irányú megfeszítésével éri el az arc megfiatalítását. Visszaadja a korábbi vonásokat, kipihentté, vonzóvá teszi az arcot anélkül, hogy annak jellegzetes karaktervonásait eltúlozná vagy torzítaná.

Nem használt a kozmetikum?

Ha a korábban alkalmazott kozmetikumok, masszírozás már nem járnak eredménnyel, és a páciens jelentős javulást szeretne elérni, tájékozódó beszélgetésre kell felkeresnie a plasztikai sebész szakorvost. Fiatalító arcműtéteket a páciens kérésére végzünk. A plasztikai sebész dönti el, hogy a páciens kérése reális vagy sem, indokolt-e a műtét. Fel kell mérni, hogy elérhető-e a kívánt eredmény, és a műtét mikor végezhető a legkedvezőbb eredménnyel. A konzultáció során orvosi vizsgálatra, az egészségi állapot felmérésére, a műtét részletes ismertetésére, a várható eredmény és lehetséges szövődmények megbeszélésére kerül sor. Az arcplasztika elvégezhető altatásban és helyi érzéstelenítésben.

Mint bármilyen műtét előtt, ebben az esetben is szükség van laboratóriumi vizsgálatokra, és amennyiben altatásra esik a választás, elengedhetetlen az altató orvosi vizsgálat is. Ha nem mutatkozik kórjelző elváltozás, következhet a műtét.

Az arc plasztikai műtéteinek sikere függ a plasztikai sebész szakorvos felkészültségétől, szakmai gyakorlatától és sok éves tapasztalatától, de a szakmai felkészültségen kívül elengedhetetlen az esztétikai arányérzék is. Szükség van a páciens egyéniségét jellemző karaktervonások felismerésére és a műtét során az anatómiai képletek szükséges mértékű kiemelésével a jellegzetességek hangsúlyozására. A fiatalító arcműtét eredménye a karaktervonásokat megőrző, ifjabb hatású, frissebb arc.

Több év fiatalság

Az arcplasztika a műtéti technikától függően két-három órát vesz igénybe, utána számítani kell az arc néhány napig tartó duzzanatára és a bőr kékes elszíneződésére. Hét-tíz nappal később kerül sor a varratszedésre; ettől kezdve már kozmetikumokat is használhat a páciens.

Tudni kell, hogy az arcműtét nem érinti az arcbőr pigmentzavarait, az ajak körüli függőleges ráncokat, az alsó szemhéj alatti táskákat, és nem befolyásolja a szemöldökívek magasságát sem. Mindezek az elváltozások más plasztikai sebészeti beavatkozással korrigálhatók (szemhéjplasztika, lézeres arcfelújítás, homlokplasztika stb.). Az arcplasztika ideális eredményének eléréséhez hozzátartozik a bőrgyógyász-kozmetológus bevonásával irányított műtéti elő- és utókezelés is. Két hónap után látható teljes mértékben a műtét eredménye, és általában öt évig biztosítja az arc fiatalos megjelenését.

Ritka szövődmények

Bonyolult műtétről van szó, amely gondos tervezést, felkészült és gyakorlott műtéti technikát igényel. Még a legkörültekintőbb sebészi beavatkozás esetén is felléphet komplikáció. A leggyakoribb szövődmény (13%-ban) a műtéti területen kialakuló vérzés, vérömleny, de időben felismerve és azonnali, megfelelő kezelés esetén a műtét végeredményét nem befolyásolja. Súlyos következmény az arcideg ágainak részleges vagy teljes sérülése, mert ez a mimikai izomzat működését érinti, de még ilyenkor is kedvező lehet az azonnali ellátás. Részleges sérülés esetén maradéktalan gyógyulás várható.

Teljes idegsérülés nyomán a száj körüli vagy a homlokon lévő izmok működésében áll be feltűnő zavar. Ezek a szövődmények rendkívül ritkán, kevesebb mint 0,1%-ban fordulnak elő. Dohányzó páciens esetén zavart szenved a műtét során felemelt bőr vérkeringése, ennek következménye az elhúzódó sebgyógyulás vagy a bőrszélek területére kiterjedő elhalás. Gyakorlott plasztikai sebész kezében az arcplasztika nagy biztonsággal elvégezhető műtét.

Napjainkban egyre gyakrabban kerül sor az arc fiatalító műtéteire. Az élet minőségét javító beavatkozás nemcsak előnyösebb, fiatalabb külső megjelenést biztosít, hanem örömöt, megelégedést, újult erőt és önbecsülést is ad a páciensnek.


Szerző:

Dr. Gulyás Gusztáv
plasztikai sebész,
az orvostudomány kandidátusa


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés