2024. Április 18. csütörtök
Hogyan hat? -  Hogyan zajlik a kezelés?
Mikor meglátunk valakit, kialakul bennünk egy elképzelés a koráról. Ezt döntően az arc ráncai határozzák meg, ha kevesebb ráncot látunk, akár 5-15 évvel kevesebbre gondolunk. Az alábbiakban egy olyan új eljárással ismerkedhetünk meg, amit a világsztárok is előszeretettel használnak. Az USA-ban több millió nő és férfi kapott botulinum toxin hatóanyag kezelést.

A botulinum toxin hatóanyagot 15 éve használják izomgörcsök kezelésére, de az utóbbi években forradalmi megújulást hozott az arc ránctalanító kezelésében. A Botox elsősorban az arc felső harmadában található mimikai ráncok: a homlok, az orrnyereg és a szemöldök közti ráncok, illetve a szem külső szarkalábráncai kezelésére használatos.

botox, injekció

Rossz szokás a homlok, a szemöldök és a szemek körüli terület gyakori ráncolása. A szem ráncolása a fény ellen véd, de erre sokkal jobb egy UV-védő napszemüveg. A mindennapi mimikában ezek az izmok nem játszanak szerepet, nem adnak információt, tehát nem kell attól tartani, hogy arcunk kifejezéstelenné válik.

Hogyan hat?

Az öregedés során a bőrünk és a bőr alatti szövetek rugalmassága csökken, meglazulnak a szövetek. Ráncok alakulnak ki, melyeket három tényező okozhat:

Mimikai ráncok – Ok: a mimikai izmok mozgása. Kezelés: botulinum toxin hatóanyaggal.

Gravitációs ráncok – Ok: a szövetek megereszkedése. Kezelés: feltöltés, műtét.

Alvási ráncok – Ok: az arc "meggyűrődése". Kezelés: feltöltés.

A botulinum toxin nagyobb mennyiségben méreg, de kis mennyiségben igen hasznos, jó hatású szer, mint pl. az alkohol. A létező legkisebb tűvel, igen kis mennyiségben az izomba adva a mimikai izmok gyengítésével hat. Az izmok húzása gyengül, így a felettük lévő bőr magától kisimul, tehát a hatóanyag az izomfunkció kiiktatásával a ráncok okát szünteti meg.

Az izomfunkció gyengítése csak ideiglenes, meg kell ismételni 6-10 hónap múlva. Idővel egyre hosszabb a hatása, akár két évig is elhúzódhat. Nincs szigorú szabály az ismétlésre, lehetőség van alternatív kezelésekre, mint feltöltés saját zsírral vagy feltöltőanyaggal, vagy homlokplasztika, szemöldökplasztika során az izmok műtéti meggyengítésére.

Hogyan zajlik a kezelés?

A létező legvékonyabb tűvel beadva alig érezhető, amint igen kis mennyiséget adunk az izomba. A kezelt területtől függően 5-15 tűszúrásra van szükség. A kényelmetlenség minimális és csak pár másodpercig tart. Rögtön utána nyugodtan elhagyhatjuk a rendelőt, bár a tűszúrások helye kis piros pontként látszhat, amit el lehet sminkelni. Néha a tűvel egy kis eret megszúrhatunk a bőr alatt, ez kis kék foltot okozhat, mely 5-10 nap alatt felszívódik, addig egy kis sminkkel ez is eltakarható.

A kezelés után nem szabad a szem felé masszírozni a kezelt területet, a kezelést követően 48 órán át. Nincs ismert maradandó mellékhatás a kezelést követően. A komplikációk ritkák, de nagyon ritkán előfordulhat a közeli izmok paralízise, mély ideiglenes funkciócsökkenést okozhat. Ilyen esetben nem kell beavatkozni, meg kell várni, amíg spontán visszatér a teljes izomműködés.

A kezelés jól kiegészít, sőt helyettesít más műtéteket, mint pl. szemhéjplasztikát, arcplasztikát, homlokplasztikát. Minél több problémát tudunk megszüntetni az öregedésben lévő arcon, annál jobb eredményt kapunk. Ez egy egyszerű, gyors, biztonságos módszer, amivel zavaró ráncaink okát tudjuk megszüntetni.


Szerző: Dr. Révész Zsolt

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés