2024. Február 28. szerda

Amerikai kutatók az ösztrogéntartalmú krémek ránctalanító hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy a hormon hatása nagyban függ attól, hogy milyen bőrfelületen alkalmazzák.


Az esetek többségében az emberek az arcukról, a kezükről és a nyakukról szeretnék eltüntetni a ráncokat. Az ösztrogénről általában úgy tartják, hogy hasznos a bőrnek. Számtalan vállalat ajánl olyan terméket, amelyről azt hirdeti, hogy a benne lévő ösztrogén segít megelőzni a bőr öregedését. Ám ez csak részben igaz – magyarázta Laure Rittie, a részben a Pfizer cég által finanszírozott kutatás egyik vezetője. „Csak a bőr azon részein hasznos az ösztrogén, amelyet nem ér fény.”

arcát krémező idős nő, ösztrogén, ránctalanító

A Michigan Egyetem kutatócsoportja 70 férfi és nő esetét vette alapul, akiknek átlagos életkora 75 év volt, bár néhányan ötvenes éveik elején jártak. A résztvevők az alkarjukat és a csípőjüket kenték be másnaponként háromszor ösztradiolt, az ösztrogén aktív formáját tartalmazó különböző krémekkel.

A naptól takart csípőn a kutatók a kollagéntermelődés fokozódását figyelték meg. Ám meglepetésükre, a kéthetes kúra ellenére semmi változást sem tapasztaltak a krémmel kezelt alkaron és arcon.

Az Archives of Dermathology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint tehát a krémek kétségtelenül segítenek a napfénytől védett bőrnek, hogy több kollagént, vagyis olyan anyagot termeljen, amely simábbá teszi a bőrt, de a napnak kitett bőrfelületen – mely ráncosabb, mint a fénytől védett – már nem képesek erre.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés