2024. Június 23. vasárnap

Baktérium-veszély a tengerparti strandokon

Staphylococcus, MRSA, baktérium
1 . oldal
Minden harmadik fürdőző megfertőződhet staphilococcus baktériummal a floridai strandokon – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

A szubtrópusi tengervizekben fürdőzők staphylococcus baktériummal fertőződhetnek, beleértve a veszélyes, meticillinre rezisztens Staphylococcus aureus baktériumot, az MRSA-t is.

strand, Staphylococcus, baktérium

„Úgy gondoljuk, hogy az emberek viszik a vízbe, és hagyják hátra ezeket a mikrobákat” – mondta Lisa Plano, a Miami Egyetem kutatója. A fertőzés kockázata azoknál a legnagyobb, akiknek nyílt sebük van, vagy immunhiányos az állapotuk.

A kutatók vizsgálatában ezernél több fürdőző töltött el 15 percet a tengerben egy népszerű floridai strandon, majd összegyűjtötték róluk a vizet. A laboratóriumi elemzés megállapította, hogy a minták 37 százaléka staphilococcus, három százaléka pedig MRSA baktériummal volt szennyezett.

Plano úgy véli, ezután sem kell félni a partokon, ám néhány óvintézkedést feltétlenül meg kell tenni. A legfontosabbak: mindenki zuhanyozzon fürdőzés előtt és után is, hogy a saját, illetve a vízben szerzett mikroorganizmusokat eltávolítsa, nyílt sebbel pedig ne menjen senki a vízbe.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés