2023. Szeptember 29. péntek
Amerikai kutatók arra hívják fel a melegebb vizű, szubtrópusi tengerek mellett nyaralók figyelmét, hogy a szennyezett vízben számtalan fertőzés veszélye fenyeget. Mit lehet tenni a megbetegedések elkerüléséért?

A Miami Egyetem kutatói által vezetett egy éves tanulmányban több mint 1300, helyi lakos vett részt, akik rendszeresen látogatták Dél-Florida strandjait. A résztvevők egyik csoportjának tagjai bementek a vízbe, a másiké viszont nem fürdőzött. A fürdőző csoportot arra kérték, hogy mártózzanak meg a vízben három alkalommal tizenöt percre. Néhány nappal később minden résztvevőt felhívtak, hogy ellenőrizzék az egészségüket.

trópus, tengerpart, fertőzés

A kutatócsoport megállapította, hogy az úszók 1,76-szor nagyobb valószínűséggel számoltak be gyomor- vagy bélrendszeri megbetegedésről, és 4,46-szor nagyobb valószínűséggel lépett fel náluk láz vagy légúti betegség. Az úszó csoport résztvevői közel hatszor gyakrabban jelentettek bőrbetegséget is.

"Azt figyeltük meg, hogy ezeken a területeken fürdés közben még mindig van esély rá, hogy olyan mikrobákkal érintkezzünk, amik megbetegíthetnek akkor is, ha a strandon semmilyen szennyeződés nincs – mondta a kutatás irányítója, Dr. Lora Fleming, a Miami Egyetem epidemiológiai professzora. Ez az információ különösen fontos a strandolni vágyó gyermekek és idősek számára, illetve a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknek."

A strandolásról mégsem kell lemondani, helyette itt van pár egyszerű tipp a tengerparti nyaralásokra:
• Ne vegyünk vizet a szánkba és semmiképp ne nyeljük le.
• Ne ússzunk, ha influenza-szerű tüneteink, hasmenésünk vagy nyílt sebeink vannak.
• Zuhanyozzunk, mielőtt a vízbe mennénk, és miután kijöttünk a vízből.
• Mossuk meg kezünket szappannal étkezések előtt.
• Gyakrabban vigyük kisebb gyermekünket vécére.

"Nagyon kevés vizsgálatot végeztek meleg, szubtrópusi vizeken. A mikrobák szívóssága a víz hőmérsékletével, és más környezeti tényezővel függhet össze, mint a napfény, csapadék, áramlatok, és a hullámzás” – tette hozzá Dr. Helena Solo-Gabriele környezetmérnök professzor.

A kutatók az adatokat következő lépésben arra használják fel, hogy jobban megértsék ezeket a tényezőket, valamint jobb előrejelző módszereket fejlesszenek ki, hogy időben bezárhassák a veszélyesebb strandokat.


Forrás: Medipress
2010. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés