2024. Június 17. hétfő
A nyári meleg, a forró éjszakák sokakat hálószobán kívüli kalandokra csábítanak – légyottra a vízparton, a szabadban, vagy akár medencében. A szabadidős szexnek azonban lehetnek veszélyei is.

Bár az óvszerek síkosítóanyaga alapvetően nem oldódik vizes közegben, gyártóik nem vizsgálják, hogyan reagál természetes vagy vegyszeres vizekben; a tengervíz sója valószínűleg nem roncsolja a kondomok anyagát, de a medencéket fertőtlenítő klór-és ózonkeverékek kikezdhetik az óvszert – nyilatkozta Live Science magazinnak egy óvszergyártó cég szóvivője.

Nyári szex veszélyeiSzintén problémát jelent, hogy a meleg víz rugalmatlanná, könnyen szakadóvá teszi gumit, a hullámzó vízben pedig felvétele is nehézkesebb az átlagosnál. A legnagyobb veszélyt viszont a közös használatú medencékben, jakuzzikban megtelepedő baktérium-fauna jelenti: sebgyulladást, vérbetegségeket okozó baktériumok tenyészhetnek medencék vizében, amelyek képesek a húgyvezetéken keresztül a szervezetbe kerülni, és a meleg kifejezetten kedvez nekik: nyáron az ilyen eredetű fertőzések száma 17 százalékkal megemelkedik.

Nem sokkal biztonságosabb a strandok homokja sem, legalábbis a tengerparton: a vízből szárazra kerülhetnek a kórokozók. Egy 2007-es angol tanulmány szerint a strandbezárások nagy része a mikrobákkal fertőzött homok miatt történt, de állítólag a tengerparti strandok 91 százalékának fövenye fertőzött valamilyen formában. A baktériumok listája bőrbetegségektől az agyhártyagyulladás kórokozójáig terjed, érdemes tehát szex előtt figyelni a higiéniára a fertőzésekkel szemben – egy leterített pléd már magában védelmet jelenthet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés