2024. Július 15. hétfő
A szoláriumba járóknak nagyobb esélyük van a rákos megbetegedésre, mint azoknak, akik a természetes napfényben süttetik magukat – állapították meg brit kutatók.

A brit rákkutatók szerint azok körében, akik 35 éves koruk előtt kezdenek szoláriumba járni, az átlagosnál legalább 75 százalékkal magasabb a melanoma (festékes bőrrák) kialakulásának esélye.

szolárium napozás melanoma bőrrák

Nagy-Britanniában évente közel tízezer melanómás esetet regisztrálnak – a halálozási arány pedig meglehetősen magas e betegség esetében: az érintettek közül legalább 1800 ember hal meg. Az esetek száma sajnos a négyszeresére nőtt az 1970-es évek óta: a melanómás betegek egyharmada 50 évesnél fiatalabb, s a 15-34 évesek körében ez a leggyakoribb rákos típusú megbetegedés.

A szoláriumozás divatja rohamosan terjed: minden harmadik brit nő és minden negyedik férfi szoláriumba jár, mert meggyőződésük, hogy ez biztonságosabb módja a barnulásnak, mint a napozás. Csak kevesen tudják, hogy a mesterséges UV-sugárzás akár 15-ször is erősebb lehet, mint a sugárzó déli napé.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés