2024. Július 15. hétfő
1 . oldal

Nincs biztonságos barnulás – szögezték amerikai és brit kutatók. Több tanulmány elemzése alapján megállapították, hogy a barnulás és a bőrrák egyaránt a genetikai örökítőanyag ibolyántúli sugarak által okozott károsodásával kezdődik és már kis dózisban is árt.


„Úgy tűnik, a DNS-károsodás az a jel a sejtekben, mely elindítja a lebarnulást” – mondta Dorothy Bennett, a londoni St. George Egyetem sejtbiológusa, az egyik dolgozat szerzője. Mivel a DNS-károsodás a rákot elindító mutációk első lépése, ezért nem beszélhetünk biztonságos lebarnulásról.

napozó nő, barnulás, bőrrák

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlzott mennyiségű ultraibolya sugárzás évente 60 ezer ember halálát okozza; legtöbbször a melanóma elnevezésű bőrrák öl.

Az ibolyántúli sugárzás által kiváltott károsodás és a bőrrák közti összefüggés eddig is ismert volt, ám a Pigment Cell and Melanoma Research című szakfolyóiratban legújabb számában megjelent áttekintés szerint már egészen kis dózisban is veszélyes e sugárfajta.

Az ultraibolya sugárzás ugyanakkor fontos az emberi szervezet számára, mert segítségével állítja elő a D-vitamint, ám a lebarnuláshoz szükségesnél sokkal kisebb dózisra van ehhez szükségünk – állítja Bennett.

A kutatók elsősorban a fiatalok figyelmét kívánják felhívni az élet során felhalmozódó DNS-károsító veszélyre, mert úgy vélik, körükben újra divat lett a bronzos árnyalatú test.


Forrás: MTI
2008. 09. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés