2024. Június 25. kedd
Éget és öregít -  Van remény a pigmentfoltok ellen? -  A hámlasztás átka
A nyár beköszöntével szinte kivétel nélkül mindenki napbarnított bőrre vágyik. Ennek látványa valóban esztétikus, az viszont már kevésbé, ha a bőrön a barnaságon kívül szeplők és pigmentfoltok illetlenkednek.

A Napból érkező erős ultraibolya (UV) sugárzás hatására a pigmentsejtek összetömörülnek, a bőr felszínére törnek, és a bőrön pigmentfoltok, szeplők jelennek meg. Ezek az évek alatt a bőrt ért napsugárzás miatt előbb-utóbb elszaporodnak, és a bőr korai öregedésnek indul: elveszíti rugalmasságát és víztartalmát, megvastagszik és mély ráncok jelennek meg rajta.

Napozás pigment foltokEnnek megelőzéséhez a legjobb, amit megtehetünk az, ha elkerüljük a napsugárzást, de ez természetesen teljes mértékben nem lehetséges, ezért fényvédő készítményekkel kell védekeznünk a káros sugarak ellen – de nem mindegy, milyennel.

Éget és öregít

A bőrt ért napkárosodásért alapvetően kétféle hullámhosszú ultraibolya sugárzás felelős. A közepes tartományú UVB-sugarak okozzák a napégést, és a DNS-ben okozott károsodás révén a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásában is szerepet játszanak. A bőr öregedéséért és a pigmentfoltok kialakulásáért a hosszabb tartományú UVA-sugarak tehetők felelőssé. Ezek hatása a bőr mélyebb rétegeit érinti, és a létrejött károsodás nem, vagy csak részben fordítható vissza.

Ha tehát a leégés és a bőrrák rizikójának mérséklése mellett a pigmentfoltokat és a korai bőröregedést is el szeretnénk kerülni, de olyan fényvédő terméket kell választanunk, amely magas faktorszáma mellett az UVB és UVA sugárzás ellen egyaránt véd.

Van remény a pigmentfoltok ellen?

Mivel a bőr nem felejt, hosszú távon elraktározza azokat az információkat, amelyeket a napozások alkalmával begyűjtött. Nők esetében a pigmentfoltok, az anyajegyek vagy a májfoltok, a napfény és a hormonális gyógyszerek (fogamzásgátlók) szedésének mellékhatásaként is megjelenhetnek.

Természetesen a pigmentfoltokat különböző eljárásokkal halványítani lehet. A bőrgyógyászok ehhez lézeres vagy villanófényes (IPL) fotorejuvenációs bőrfiatalító eljárást alkalmaznak; ezek azonban meglehetősen költségesek, többször meg kell őket ismételni.

Amennyiben nincs időnk hosszadalmas kezelésre, az arcon és a dekoltázson használjunk az arcbőrünknél sötétebb színű alapozót, amit egészen vékony rétegben kenjünk el a foltos területeken. Két-három perc elteltével ismét kenjünk fel egy felületet, azzal a kivétellel, hogy második lépésben az egész arcra kenjünk alapozót és egyenletesen oszlassuk el. Lényeges, hogy a púder használatát mellőzzük, mivel az még inkább erősebb árnyalatúvá és szemmel láthatóvá teszi a kellemetlen bőrfoltokat.

A hámlasztás átka

A pigmentfoltok kialakulásának egyik „rizikótényezője” lehet a kémiai hámlasztás, ami az apróbb ráncok, pattanások, hegek és a pigmentfoltok korrekciójára egyaránt jó lehetőséget kínál. Ám mivel hatására megvékonyodik a bőr szarurétege, fokozottan fényérzékennyé is válik, ami ismét pigmentfoltok kialakulásához és a bőr öregedéséhez vezethet. Ezért akár rendszeresen otthon végezzük, akár alkalmanként kozmetikában vesszük igénybe a kémiai hámlasztást, tavasztól-őszig mellőzzük, és még ha télen is kerül rá sor, gondoskodjunk az arc megfelelő fényvédelméről.

A fentiek fényében levonható a szomorú konzekvencia: a napbarnított bőr és a pigmentfoltok elkerülése egyidejűleg nem lehetséges! Ez alól a szoláriumozással elért barnaság sem kivétel, ezért ha mégis szeretnénk összeegyeztetni a kettőt, csak a barnító krémek jelentenek megoldást.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés