2024. Június 24. hétfő
A strandon hiába bújunk napernyő alá, a bőrrákot és szürke hályogot okozó napsugarakat így sem tudjuk teljes mértékben elkerülni – figyelmeztetnek spanyol kutatók.

A napernyő hatékonyan véd a közvetlen sugárzástól, de a szórt (diffúz) fénytől nem, így a káros ultraibolya-sugárzás 34 százaléka oldalról eléri a földre terített fürdőlepedőt – állítják a Valenciai Egyetem kutatói tanulmányukban, amely a Photochemistry and Photobiology című szaklapban jelent meg.

napernyő

A kutatók vizsgálatukhoz egy 160 centiméter átmérőjű és másfél méter magas, kék-fehér vásznú napernyő talpára helyeztek el ultraibolya-sugarakat érzékelő készüléket.

„A napernyő felfogja a közvetlen sugárzást, de a teljes sugárzás körülbelül 60 százalékát kitevő szórt sugárzás egy része eljutott az érzékelőig az égboltnak arról a területéről, amelyet nem takart el az ernyő” – mondta José Antonio Martinez-Lozano, a tanulmány egyik szerzője.

Az ultraibolya-sugárzással szembeni védekezésként az orvosok a napernyő használatán kívül azt ajánlják, hogy kenjük be magunkat napkrémmel, viseljünk fejfedőt és „védőruhát”, a legmelegebb órákban pedig húzódjunk árnyékba.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés