2024. Április 22. hétfő
A melanoma a bőrrák talán legveszélyesebb fajtája, egy tanulmány szerint azonban a daganat veszélyessége attól is függ, hogy melyik testrészen található.

Egy amerikai kutatás során kiderült, hogy a melanoma halálossága a daganat elhelyezkedésétől is függ. A több mint ötvenegyezer vizsgált melanomás beteg közül közel kétszer gyakrabban haltak bele a betegségbe azok, akinél a nyakon és a fejbőrön volt a daganat, mint azok, akiknél a test más területén alakult ki a bőrrák.

fej, melanoma, bőrrák

A jelenség egyik lehetséges magyarázata az, hogy ezeknél a betegeknél később diagnosztizálták a betegséget, talán azért, mert a fejbőrön és a nyakon található daganatot eltakarhatja a haj, és nehezebb észrevenni. „Ez azonban valószínűleg nem az egyetlen magyarázat, ezek a melanomák ugyanis jóval agresszívabbak, mint a test más területén előforduló bőrdaganatok” – nyilatkozta Dr. Nancy Thomas, az Észak-Karolina Orvosi Egyetem munkatársa.

A nyaki és fejbőri melanomák átlagosan vastagabbak, mint a többi melanoma, és hajlamosabbak a fekélyesedésre is. A kutatási adatok szerint a nyirokcsomó-áttétek is gyakoribbak ezekben az esetekben. „A nyaki és fejbőri melanomás esetek csupán az összes melanomás megbetegedés hat százalékát teszik ki, de a halálos kimenetelű esetek tíz százalékáért felelősek” – mondta el Dr. Thomas.

A melanoma kialakulásának legfőbb oka a túl sok napsugárzásnak való kitettség, különösen a gyermekkorban elszenvedett leégések veszélyesek. A fehér bőrűeknél gyakrabban alakul ki a melanoma, különösen, ha a családban már előfordult ilyen megbetegedés.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés