2024. Július 21. vasárnap
Az Európai Bizottság arra figyelmeztette több uniós ország, köztük Magyarország szoláriumhasználóit, hogy a téli barnaságért később akár komoly árat is fizethetnek, az uniós országokban használt szoláriumgépek 14 százalékában ugyanis veszélyes az ultraibolya-sugárzás mértéke.

A jelentés szerzői további szabálytalanságokat is találtak, többek között nem voltak megfelelőek a sugárzás káros hatásaira felhívó figyelmeztetések, illetve hiányoztak az olyan kiírások, amelyek a 18 év alattiak számára tiltják a szoláriumok használatát.

szolárium

John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos szerint a helyzet azért is aggodalmakra ad okot, mert 15-20 évenként megduplázódik a bőrrák kialakulásának gyakorisága.

A jelentésben több mint 500 szoláriumgépet vizsgáltak Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Magyarország és Németország mintegy 300 szoláriumszalonjában és edzőtermében.

A jelentés azt javasolta, hogy a kormányok hatékonyabban lépjenek fel a mesterséges barnulás ilyen formáját választók biztonsága érdekében, és biztosítsák a megfelelő tájékoztatást a szoláriumozás káros hatásairól, valamint a szalonokat is fokozottabban ellenőrizzék.

Az EU az elkövetkezendő két év során kívánja biztonságosabbá tenni a szoláriumok berendezéseit és egy egységes működési szabályzatot akar kidolgozni a szalonok részére.


Forrás: MTI
2010. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés