2024. Július 14. vasárnap
Egy friss kutatás szerint a terhesség alatti stressz hatására a nők sebezhetőbbé válnak a dohányzással és a légszennyezettséggel szemben, így például azok a várandós kismamák, akik nagyfokú stressznek vannak kitéve és dohányoznak, nagyobb valószínűséggel fognak alacsony súlyú gyermeket világra hozni, mint azok, akik szintén dohányoznak ugyan, de kevésbé stresszes az életük. Hasonló módon megnöveli a kis súllyal születő gyermek kockázatát az, ha valaki stresszes életet él, és légszennyezett helyen lakik.

Amint azt a kutatást vezető Tracey Woodruff professzor, a Berkeley-i Kalifornia Egyetem munkatársa megállapította, úgy tűnik, a stressz következtében felerősödik a különféle mérgező vegyi anyagok amúgy is káros hatása, és főleg a szegénységgel összefüggő stressz az, ami különösen sebezhetővé teszi a gyermeket váró nőket.

A PLOS ONE című lapban közzétett kutatás során a szakemberek 17 embereken végzett és 22 állatokon végzett korábbi tanulmányt néztek át, melyek mind a stressz és a vegyi anyagok magzatra gyakorolt hatását kísérték figyelemmel, ahol a stressz elsősorban társadalmi-gazdasági körülmények miatt jelentkezett. Az eredmények azt mutatták, hogy a stressz és a dohányzás együtt nagyban megnövelték a kockázatát annak, hogy valaki kissúlyú gyermeket hozzon világra, és a negatív környezeti hatások is fokozott mértékben jelentkeztek a stresszes kismamáknál, vagyis úgy tűnik, vannak, akik számára a mérgező dolgok még a szokásosnál is mérgezőbbek.


Forrás: Medipress
2017. 07. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés