2024. Június 16. vasárnap
A szívritmuszavar okát kell kideríteni -  Ilyen a hatékony étrend szívritmuszavar esetén -  Milyen élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe? -  Miért érdemes személyre szabott étrendet kialakítani?
A szívritmuszavar alapvetően kardiológiai kezelést igényel, de sokat segíthet a tünetek csökkentésében és a szív egészségének fenntartásában a megfelelő táplálkozás is. Varga Dóra, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a szívbarát étrend messze többet jelent, mint a koffein és alkohol visszafogása.

A szívritmuszavar okát kell kideríteni

A szívritmuszavar kardiológiai kezelése mellett a táplálkozásterápia is fontos.A szívritmuszavar sokszor teljesen ártalmatlan, sok esetben még tünetet sem okoz, és csak véletlenül derül rá fény egy vizsgálat során. Más esetekben úgy érezhetjük, hogy a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást, vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk – ilyenkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. A kivizsgálás eredményeit értékelve a kardiológus eldönti, hogy az állapot mennyire komoly és vezethet-e a jövőben komplikációkhoz. Amennyiben igen, úgy egy kezelési tervet állít fel, amelyben szerepelhet többek közt gyógyszeres kezelés, pajzsmirigy-kezelés, vaspótlás, a szervezet elektrolit-háztartásának szabályozása, beültetett defibrillátor, pacemaker, kardioverzió, vagy katéteres abláció, valamint minden esetben fontos a megfelelő életmód kialakítása.

A szívritmuszavarnak számos rizikófaktora ismert, mint például a genetikai meghatározottság, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint, az alvási apnoé, és az elhízás – ezek közül többet is lehet befolyásolni a megfelelő életmóddal.

Szívritmuszavar étrend

Ilyen a hatékony étrend szívritmuszavar esetén

A szívritmuszavarral élők esetében az American Heart Association alapvetően azt javasolja, hogy erősen fogják vissza a telített zsírsavak, transzzsírsavak, a só és a koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztását. Egy 2017 tanulmányban kifejezetten a növényi alapú és teljes kiőrlésű gabonákra épülő táplálkozást nevezik meg a szakemberek, mint ami képes csökkenteni a magas vérnyomást és az elhízás mértékét. Mivel pedig ezek ismert rizikófaktorai a szívritmuszavaroknak, akár annak kialakulását is megelőzhetik. Más források a mediterrán étrend szerepét hangsúlyozzák, különös tekintettel az olívaolaj pozitív hatásaira. - A mediterrán vagy az ahhoz nagyban hasonló DASH diéta bizonyítottan pozitív hatással van a szív-érrendszerre – hangsúlyozza a szakember. – Alapvetően ugyanis képes csökkenteni a magas koleszterinszintet, ami számos kardiológiai betegség – többek közt a szívinfarktus és a stroke – rizikófaktora. Ráadásul, egy jól felépített mozgásprogram mellett a szívbarát táplálkozás akár a testsúlycsökkentés hatékony eszköze is lehet – tovább javítva ezzel a szív-érrendszeri állapotot.

Milyen élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe?

A dietetikus segít a szívritmuszavar kezelésében. Akár a mediterrán, akár a DASH diétát vesszük alapul, a táplálkozás alapját a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, az olívaolaj (esetleg más, telítetlen zsírsavakban gazdag olajok, mint a lenmagolaj, kendermag olaj, valamint az avokádó) képezik, és rendszeresen helyet kapnak benne a gyümölcsök és a hüvelyesek is. Nem mindennap, de ajánlatos beépíteni a menübe a halakat, a csirkét, a pulykát, rendszeren érdemes fogyasztani a dióféléket, a magvakat és a zsírszegény tejtermékeket. Emellett csak ritkán érdemes olyan ételeket választani, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek és a finomított szénhidrátok. Ugyancsak általánosságban elmondható, hogy a szívbarát étrendben vannak kerülendő ételek, italok is. Ilyen például a túl sok koffeint tartalmazó italok, közülük is ki lehet emelni az energiaitalokat. Általános irányelvként el lehet mondani, hogy napi 400 mg koffein bevitelt ne lépjük túl. Egyes kutatások a napi 1-3 csésze kávé pozitív szív-érrendszeri hatásait bizonyították, az energiaitalok rendszeres fogyasztása azonban már csak mesterséges összetevőik miatt sem ajánlottak, ráadásul elég jelentős koffein tartalommal bírnak. Ugyancsak nem ajánlott a zsíros vörös húsokra, félkész és késztermékekre építeni a menüsort, előbbieket magas telített zsírsav és koleszterin tartalmuk, utóbbiakat a magas só, telített zsírsav és a bennük található különböző adalékanyagok miatt. A sóbevitel visszaszorítása egyébként is az egyik fontos cél kardiológiai betegségek esetén, ahogyan igaz ez az alkoholra is.

Miért érdemes személyre szabott étrendet kialakítani?

- Ismert szív-érrendszeri betegeknél gyógyító, egészségeseknél pedig megelőző hatású lehet egy jól felépített étrend. A felépítés azonban nem csak egy listát jelent az ajánlott és a kerülendő élelmiszerekről, hiszen ez önmagában messze nem elégséges. A személyes konzultációk során ugyanis elsősorban az a cél, hogy a páciensnek ne csak a diagnózisát ismerjük meg, de az időbeosztását és az ízlését is, valamint például az sem mindegy, szeret-e, szokott-e főzni – hangsúlyozza Varga Dóra, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember. – Egy nagyon komplex felmérés és a célok meghatározása után születhet meg egy olyan személyre szabott táplálkozási terv, ami nem csak a szív-érrendszerre van jó hatással, de élvezhető és fenntartható is. Nem sokra mennénk egy olyan étrenddel, amit csak kínkeservesen lehetne követni. Ráadásul, ha a célok közt a fogyás is szerepel, egy jó étrenddel ez a cél is könnyebben elérhető! A dietoterápiafő erénye pedig, hogy biztonságos, nem veszélyezteti a szív-érrendszert, így a szívritmuszavarral élők is bártan alkalmazhatják.


Forrás: KardioKözpont
2023. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés