2024. Július 16. kedd
A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) a felnőtt lakosság körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Leggyakoribb tünetei a szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, gyengeség, légszomj, szédülés. Sajnos gyakran előfordul, hogy a betegség panaszok hiányában felismeretlen marad, és diagnosztizálása csak a súlyos következményeként kialakuló stroke (vérrög okozta agyi keringési zavar, gutaütés) bekövetkezte után lehetséges.

Egy orvosi technológiával foglalkozó fizikus, Dr. Dave Albert, egyben az AliveCor vállalat alapítója, kifejlesztett egy olyan eszközt, mely akár egy tünetmentes pitvarfibrilláció felismerésére is képes lehet. Ez a „Kardia”-nak elnevezett találmány tulajdonképpen egy elektrokardiogramm, mely egy, a szívizomzat elektromos aktivitását regisztráló kis eszközön keresztül egy otthon is egyszerűen kezelhető okostelefon-applikáció segítségével fontos információt nyújthat egy esetlegesen fennálló szívritmuszavarról. Használata igen egyszerű: az illető ráhelyezi kettő vagy több ujját (mindkét kezéről) az eszköz elektródáira és rajta hagyja 30 másodpercig. Amennyiben az eszköz pitvarfibrillációt érzékel, figyelmezteti a felhasználót és további orvosi vizsgálatot javasol.

Sóval a szemráncok ellen> > >   

Dr. Ngai-Yin Chan, a Hong-Kongi Princess Margaret Hospital kardiológusa csapatával egy előzetes tanulmányt végzett a technológiával kapcsolatban. Az összesen 13.000 vizsgált résztvevő közül több mint 100 embernél fedeztek fel eddig nem ismert pitvarfibrillációt, melyek közül 66-an a vizsgálat előtt semmilyen panaszról nem számoltak be. Annak megállapításhoz, hogy a technológia milyen hatással lesz a jövőbeni betegellátásra, még számos vizsgálat elvégzésére van szükség, ugyanis a betegség felismerése még önmagában nem óv meg a stroke bekövetkeztétől, ahhoz a beteg adekvát kezelésére van szükség, hívja fel a figyelmet egy, a tanulmányra reflektáló svéd kardiológus. (Bővebben lásd a bemutató videót az AliveCor honlapján: https://www.alivecor.com/de/)


Forrás: Medipress
2016. 10. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés