2024. Június 21. péntek
Ötből egy amerikai elvesztette érdeklődését a szex iránt, és nem azért, mert fáj a feje – derült ki egy kutatásból. A Nemzeti Alvás Alapítvány szerint a libidó elvesztésének hátterében a túl sok munka és túlóra miatti alváshiány áll.

„A hosszabb munkanapok, illetve az internetnek és más technológiáknak hála megjelenő egyre több munkalehetőség miatt egyre kevesebbet alszanak az amerikaiak.” – nyilatkozta Darrel Drobnich, a Nemzeti Alvás Alapítvány vezetője. „Közel 50 millió amerikai szenved krónikus alvásproblémáktól, olyan rendellenességektől, melyek a munkájukra, a kapcsolataikra és az utak biztonságára is kihatnak.”

szex sex probléma alváshiány túlóra

Az alapítvány kutatása szerint az amerikaiak egyharmada (36%) már aludt el a volánnál, és közel kétharmaduknak vannak alvásproblémáik, például felébrednek az éjszaka közepén, vagy nehezen tudnak elaludni. Az is kiderült, hogy az amerikaiak átlagosan mindössze hat órát és 40 percet alszanak, márpedig a 7-8 óránál kevesebb alvás hosszan tartó változásokat idéz elő az ember nappali gondolkodási képességében és életműködésében.

Az amerikaiak alváshiányának egyik oka az, hogy túl sok időt töltenek a munkahelyen, illetve az odautazással: egyharmaduk 10 órát vagy többet dolgozik naponta; az átlagos utazási idő pedig háromnegyed óra. A műszakokban dolgozóknál (akik 70%-a férfi) a legrosszabb a helyzet. Egyharmaduk alszik hat óránál kevesebbet hétköznap éjszaka, és minden negyediknek sínyli meg ezt a szexuális élete.

„Az elégtelen alvás következményei messzemenők, az amerikaiak ezzel a termékenységüket, a biztonságukat, az egészségüket és a kapcsolataikat is veszélyeztetik.” – állítja Drobnich.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés