2024. Március 03. vasárnap
Egy olasz kutatócsoport vizsgálatai szerint a szerotonin-központ kóros működése áll a rejtélyes csecsemőhalálozás hátterében – számol be a tudományos eredményről a Science magazin.

A tudományos felfedezés alapja az agytörzsi idegsejtek kóros elváltozásainak megfigyelése: a vizsgálatokat vezető Cornelius Gross csapatával genetikailag módosított egerekkel kísérletezett – úgy, hogy kiiktatták a kísérleti állatok szerotonintermelését.

bölcsőhalál, szerotonin

A szerotonin agyi ingerületátvivő anyag, úgynevezett neurotranszmitter, aminek hiánya depressziót, szorongást okozhat.

Gross és társai eredetileg az agresszió és a szorongás agyi kémiai hátterét kutatta, mikor észrevették, hogy a kísérleti állatok nagy része három hónapos kora előtt elpusztult – többnyire azok, amelyeknél módosították a szerotonin termelését. Az egyedek szívverése lelassult, testhőmérsékletük leesett, majd bekövetkezett a halál; néhányan röviddel a fizikai krízisállapot után pusztultak el. Azok az egyedek, melyeknél teljesen kikapcsolták a szerotonin-központot , tovább éltek – ezek szerint az átvivőanyag csökkent mennyiségénél még annak teljes hiánya is jobb.

Elképzelhető, hogy csecsemők esetében hasonló folyamatok játszódhatnak le: ha igaz, ez magyarázatot jelent a félelmetes, látszólag ok nélkül bekövetkező bölcsőhalál jelenségére – és talán lehetővé teszi is a megelőzését is.


Forrás: Medipress
2008. 07. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés