2024. Július 21. vasárnap
1 . oldal
A bölcsőhalál, vagy hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) iránt fogékonyabb csecsemők kiszűrését segítheti egy felfedezés, amely szerint az emiatt elhunyt csecsemők agyában kevesebb a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag, amely az alvás, légzés és szívritmus szabályozásához szükséges.

Hannah Kinney, a bostoni Harvard Egyetem munkatársa kollégáival bölcsőhalál, illetve más okok miatt meghalt csecsemők agyszöveteit vizsgálta. A mintákat a nyúltagyból, az agytörzs alsó részéből vették, amely olyan alapfolyamatokat szabályoz, mint a testhőmérséklet, légzés, vérnyomás és szívritmus.

bölcsőhalál, szerotonin

A kutatók megállapították, hogy a hirtelen csecsemőhalálban elhunyt babák agyszöveteinek szerotoninszintje 26 százalékkal alacsonyabb volt, mint a többi szöveté, és alacsony koncentrációban találták meg a triptofán-hidroxiláz nevű enzimet is, amely a szerotonin termeléséhez szükséges. A felfedezés azt jelzi, hogy a csecsemők egy része eleve sebezhető a szindrómával szemben, ami végzetes lehet, ha valamilyen más, külső rizikótényezővel, például hason alvással párosul.

„Amikor a csecsemő hason fekve lélegzik, előfordulhat, hogy nem kap elég oxigént. Egy belső abnormalitással született baba nem képes megfelelően reagálni erre a megpróbáltatásra” – jelezte közleményében Kinney.

A kutatócsoport reményei szerint hamarosan tesztelhetik a csecsemők szerotoninszintjét, így megtalálhatják azokat a kicsiket, akiknél a legnagyobb a bölcsőhalál kockázata. A SIDS vezető halálok az amerikai csecsemőknél.


Forrás: MTI
2010. 02. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés