2024. Július 21. vasárnap
Az arlingtoni Texasi Egyetem kutatói egy új eszközt fejlesztettek ki, mely gyors érzékelésének köszönhetően megelőzhető lehet a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), ismertebb nevén a bölcsőhalál.

J.-C. Chiao elektroműszerész professzor és kollégái, Hung Cao és Heather Beardslex, az arlingtoni Automatika és Robotika Kutatóintézet fejlesztőmérnöke egy olyan speciálisan érzékeny, vezeték nélküli szenzorrendszert dolgozott ki, amely képes érzékelni alvás közben a csecsemők által kilélegzett szén-dioxid mennyiségét. A szenzor olyan érzékeny, hogy a figyelmeztetés után elegendő idő marad az azonnali életmentő beavatkozásra, amint a csecsemő nem lélegez ki megfelelő mennyiségű szén-dioxidot.

bölcsőhalál

A hirtelen csecsemőhalál többnyire a gyerek egyéves kora előtt szokott bekövetkezni alvás közben, váratlanul, minden előzmény nélkül. Tulajdonképpen nem betegségről van szó, hanem egy, a halál bekövetkezte után felállított diagnózisról, amit akkor is alkalmaznak, ha az előidéző ok széles körű utólagos vizsgálatokkal sem tisztázható, ideértve a boncolás eredményét is.

„A most kifejlesztett rendszer sokkal pontosabban és megbízhatóbban működik, mint bármelyik korábban használt légzésfigyelő rendszer, ezért a szülők nem válnak érzéktelenebbé a sok esetleges téves riasztás miatt” – mondta Chiao.

Az új szenzorokat a bölcsőre vagy akár az autósülésre is fel lehet szerelni, ráadásul az egész szenzorrendszer vezeték nélküli, ezért a korábbi légzésfigyelő rendszerekhez viszonyítva rendkívül egyszerű és kényelmes a használata, tette hozzá a kutató.


Forrás: Medipress
2012. 05. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés