2024. Február 27. kedd
Magyarországon majdnem kétszer annyi újszülöttel végez a bölcsőhalál, mint a fejlett országokban – számolt be a legújabb adatokról a Heim Pál Gyermekkórház újszülöttvédő projektjének főorvosa az InfoRádióban.

Scheuring Noémi hozzátette: a rossz eredmény oka elsősorban a szülők szokásaiban és szociális helyzetében keresendő.

alvó csecsemő, bölcsőhalál, csecsemőhalál

Növeli a bölcsőhalál előfordulásának esélyét, ha a baba nem a saját, keményebb matracú kiságyában, hanyatt fekve, hanem a szülőkkel együtt alszik – magyarázta az adjunktus. Szintén kiváltó ok lehet, ha sokan laknak egy lakásban, több gyerek alszik egy ágyban, vagy a szülők nem tudják megfelelő módon táplálni őket.

Nagyobb eséllyel végez a bölcsőhalál a kis súllyal vagy idő előtt született gyerekekkel. A hirtelen csecsemőhalál fertőzéses, hurutos, lázzal járó betegségek hatására is előfordul, ráadásul télen több az ilyen eset – közölte az adjunktus. Növeli a fiúkat nagyobb arányban (60%) sújtó bölcsőhalál létrejöttének esélyét a dohányzás vagy a kábítószer-fogyasztás is, magyarázta a Heim Pál Gyermekkórház szakértője, hozzátéve: a ritmusos mozgásoknak, például a cumiztatásnak jelentős szerepe van a hirtelen csecsemőhalál kivédésében – írja az inforadio.hu.


Forrás: Medipress
2008. 05. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés