2024. Április 18. csütörtök

Kanadai szervezetek aggasztónak találják, hogy a szüleikkel egy ágyban alvó gyermekek körében nagyon magas a halálozások aránya.


A két, gyermekkori halálozással foglalkozó ontariói bizottság jelentése szerint az együttalvás és a veszélyes alvási körülmények a túl nagy halálozási arány vezető okai között szerepelnek. Ugyan pontosan nem lehet tudni, mennyi szülő alszik együtt csecsemőjével anélkül, hogy bármi gond is lenne, a közös ágyban alvást még mindig valódi „közbiztonsági kérdésnek” nevezik a halálozások magas száma miatt.

anya, baba, alvás, együttalvás, csecsemőhalál

A kanadai államban 2006-ban és 2007-ben 41 csecsemőhalál volt tulajdonítható a közös ágyban alvásnak – az érintett gyermekek életkora 11 napostól 13 hónaposig terjedt. További 36 halálesetet, melyek 34 órás-16 hónapos korú gyerekeket érintettek, a nem biztonságos alvási körülményekkel, például a szülői ágyban, kanapén, fotelben és babahintán való alvással hoztak összefüggésbe.

A jelentés szerint viszont csökkent az egy éven aluli gyermekek körében az olyan halálesetek száma, melyek oka alapos vizsgálattal sem deríthető fel.

„Bár ez egy ellentmondásos kérdés, úgy gondoljuk, hogy felelőtlenség lenne nem felhívni a figyelmet az Ontarióban vizsgált halálesetekre. Az üzenet célja, hogy növelje a tudatos szülők, kisgyermekekkel foglalkozó különböző gondozók és szakemberek számát.”


Forrás: Medipress
2008. 06. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés