2024. Június 18. kedd

A hónap témája: A szervátültetés

szervátültetés, transzplantáció
A szervátültetés segítségével ma sok, korábban gyógyíthatatlan beteg élete megmenthető, de még mindig rengetegen halnak meg amiatt, mert nem kapnak időben donorszervet. A donor- és szervhiány nem csak Magyarországon, de az egész világon problémát jelent.
BŐVEBBEN


májátültetés, rák
Finn kutatók szerint a májátültetés után az érintetteknél – főként a gyermekek esetében – később nagyobb eséllyel alakul ki néhány daganatos betegség.
BŐVEBBEN


szervátültetés
Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója.
BŐVEBBEN


szervdonáció
A szem a lélek tükre – tartja a mondás, és így lehet ezzel az angolok többsége is. Egy vizsgálat szerint ugyanis a szerveiket felajánlók közül szinte senki sem szeretné, ha halála után bárki megkaphatná a szemeit is.
BŐVEBBEN


tüdőátültetés
A tüdőátültetésekhez a legtöbb esetben nagy vágással teljesen megnyitják a mellkast. Ehhez képest hatalmas előrelépés, hogy német orvosok minimálisan invazív eljárással, mindössze két kisebb vágást ejtve végeztek tüdőátültetést.
BŐVEBBEN


szervátültetés
Minden egyes nap kétszer annyi magyar vár szervátültetésre a transzplantációs várólistákon, mint ahány szervátültetés történik egész évben. A donor- és szervhiány az egész világon súlyos probléma, Magyarországon azonban még nagyobb mértékű: az elmúlt években folyamatosan csökkent az agyhalottakból történő szervdonációk száma.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés