2024. Június 24. hétfő
A szervátültetések jövőbeni még nagyobb sikerességéhez járulhat hozzá annak a tizenéves ausztrál lánynak az esete, akinek vércsoportja megváltozott egy májátültetés után. Az eset a kezelőorvosok szerint példátlan.

Demi-Lee Brennan olyan súlyos májelégtelenségben szenvedett, hogy kilenc éves korában szervátültetésre szorult. Kilenc hónappal később az orvosok felfedezték, hogy a kislány vércsoportja megváltozott: ahogy a donorszervből származó őssejtek beépültek a csontvelőbe, a lány immunrendszere voltaképpen „átkapcsolt”.

szervátültetés vércsoport immunrendszer

A ma már 15 éves és egészséges lány esetéről kezelőorvosa, Michael Stormon az elmúlt években számos előadást tartott a világ minden táján, de eddig nem hallott hasonlóról. „A jelenség rendkívül szokatlan, valójában nem is hallottunk olyan esetről, amikor ugyanez megtörtént volna.” Az orvos elmondása szerint a máj átültetése révén lényegében csontvelő-átültetést is történt, és a lány immunrendszere nagyjából alkalmazkodott a donorszervéhez.

Stormon szerint Demi-Lee esetében valószínűleg az történhetett, hogy több tényező – a májelégtelenség, a műtét utáni cytomegalovírus-fertőzés, és az immunválasz csökkentését szolgáló immunszupresszív szerek – hatására a lány immunrendszere eléggé legyengült ahhoz, hogy az átültetett májból származó őssejtek beépülhessenek és elszaporodhassanak a csontvelőben.

A példátlan esettel foglalkozó kutatók arra szeretnének választ találni, hogy a történteknek lehetnek-e más vonatkozásai a transzplantációs sebészetben, melyben az egyik legkardinálisabb probléma az, hogy a fogadó fél immunrendszere idegenként érzékeli az átültetett szervet, és az emiatt kilökődik. Az esettel foglalkozó tanulmányt a The New England Journal of Medicine ismerteti.


Forrás: Vital
2008. 01. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés