2024. Július 22. hétfő
Népszerű közhiedelem, hogy a pozitív hozzáállás segít a rák leküzdésében. Ausztrál specialisták egy csoportja most bebizonyította, hogy a küzdőszellem nem javítja a beteg túlélési esélyeit.

„Az emberek gyakran önmagukat és a hozzáállásukat hibáztatják, ha az állapotuk súlyosbodik” – mondta Kelly-Anne Phillips onkológus, a Peter MacCallum Rákközpont munkatársa. „Megmutattuk, hogy senki sem hibás. A rákra nincsenek hatással a különféle gondolatok, a depresszió, a küzdőszellem, vagy más hasonló faktor.”

rákos beteg, rák, küzdőszellem

Az ausztrál kutatók 8 éven át követték nyomon körülírt mellrákkal diagnosztizált nők állapotát, hogy lássák, kiújul-e a betegség. Vizsgálták a depresszió fokát, az idegességet, és más tényezőket, mint például a fatalista szemléletmód, a bezárkózás, a harag, a reménytelenség érzése. A kutatás 8 éve alatt a résztvevők negyede hunyt el.

„Lényegében nem találtunk semmilyen összefüggést a fenti érzelmek és a rák kiújulása között” – mondta Phillips professzor. „Ez ellentmond a legtöbb beteg elképzelésének.”

Ugyan azok a nők estek vissza a leginkább, akiknek az idegesség volt a legfőbb bajuk, de a kutatók szerint mindez csupán annak köszönhető, hogy ezek a nők a betegség legrosszabb fajtájával küzdöttek, így aggodalmuknak megvolt az oka.

Az Ausztrál Ráktanács vezérigazgatója, Ian Olver professzor elmondta, hogy részt vett egy kisebb, tüdőrákos eseteket vizsgáló tanulmányban, és ott is hasonló eredményre jutottak. „A pozitív hozzáállás nagyszerű dolog, és minden bizonnyal javítja az életminőséget a kezelések során, de a betegségre gyakorolt hatása nem mérhető.”


Forrás: Medipress
2008. 06. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés