2024. November 01. péntek

A mesterséges ételszínezékekről kevés jót hallani, néhányukat többek között a gyermekkori hiperaktivitás kialakulásáért tartják felelősnek, most azonban felmerült, hogy meglepő módon pozitív hatásuk is lehet.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Pisztrángokon kísérletezett Gayle Orner, az Oregon Állami Egyetem kutatója. Egy hónapon keresztül a halak táplálékához karcinogén (rákkeltő) dibenzopirént és aflatoxint adott, illetve a táp egy részébe piros vagy kék ételfestéket kevert. A felhasznált Red 40 nevű ételfesték egyike annak a hat mesterséges színezéknek, melyeket a közelmúltban összefüggésbe hoztak a gyermekkori hiperaktivitással.

paradicsom, ételfesték, rákellenes

Kilenc hónappal később az aflatoxinnal táplált halak közül 50%-kal kevesebbnél fordult elő májtumor azoknál, amelyek valamelyik ételfestékből is ettek. A másik rákkeltő anyag, a dibenzopirén esetében a piros ételszínezék 50%-kal csökkentette a gyomorrák, 40%-kal pedig a májrák előfordulását.

Orner szerint a közvélekedés általában rossznak tartja az ételszínezékeket, eredményei azonban rácáfolnak erre. Mivel a halak által kapott ételfesték mennyiségét csak rengeteg édesség és üdítő bevitelével lehetne reprodukálni, a kutatónő szerint következő lépésként a színezékek rákellenes hatásának mechanizmusát kell megfejtenie.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Forrás: Vital
2008. 06. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés