2024. Július 18. csütörtök

A rák miatt aggódó nők jelentős részénél fordulhatnak elő alvászavarok, még úgy is, hogy a félelmek mögött nem áll diagnosztizált betegség.


Egy New York-i kutatás szerint a ráktól való félelem közel 50%-kal növeli az alvászavarok jelentkezésének esélyét. A több intézmény által közösen végzett felmérésben olyan 50-70 év közötti nők vettek részt, akiknél korábban nem diagnosztizáltak daganatos betegséget.

aggódó nő, mellrák, alvászavar

Az eredmények szerint a nők 65%-a számolt be arról, hogy tart a mellrák kialakulásától, közülük 49% panaszkodott alvászavar előfordulására – elalvási, átalvási nehézségre, vagy reggelenként túl korai felébredésre. 27% esetében a betegségtől való félelem a hangulatra is kihatással volt, a nők negyedének pedig napi aktivitását is befolyásolta.

Az eredményeket egy alváskutatással foglalkozó konferencián ismertette Dr. Amita Dharawat, aki szerint az ilyen problémákkal küzdő nők számára megoldás lehet a kognitív viselkedésterápia. Ennek segítségével felszámolhatók a kielégítő alvást akadályozó negatív gondolatok, és kialakíthatók az egészséges alvást lehetővé tevő szokások, melyek nagyban hozzájárulnak az életminőség javulásához.


2008. 06. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés