2024. Július 18. csütörtök
Egy ausztrál tanulmány során a résztvevők fele elutasította a vastagbélrák genetikai kockázatát kimutató genetikai tesztet, amikor tájékoztatták őket, hogy annak eredménye hatással lehet biztosítási státuszukra. Pedig a teszt megmenthetné az életüket.

A kutatók egy génbank elemzése során 25 családból 106 embert azonosítottak, akik olyan genetikai mutációkat hordoztak, amely megnöveli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. „Amikor a résztvevőket arról informáltuk, hogy a genetikai vizsgálat befolyásolhatja életbiztosításukat, a tesztet elutasítók száma több mint kétszeresére emelkedett: 20-ról 50%-ra” – mondta Dr. Keogh.

vastagbélrák

„Ezek az emberek rendkívüli módon megijedtek a biztosítási diszkrimináció lehetőségétől, ami arra késztette őket, hogy utasítsák el a potenciálisan életmentő genetikai vizsgálatokat” – nyilatkozta Dr. Louise Keogh, a tanulmány társszerzője, a Melbourne-i Egyetem munkatársa.

Ausztráliában a genetikai tesztek eredményei a kötelező egészségbiztosítás feltételeit nem érintik, de az élet-, baleset- és rokkantsági biztosításokéit már igen – mondta el az egyik kutató, Christine van Vliet, az Új-Dél Wales-i Orvosi Egyetem munkatársa.

„Ismert, hogy minden emberben van néhány gén, amely hajlamosít egyes betegségekre, így fontos lenne, hogy az ausztrál életbiztosítási üzletág ne rettentse el az emberek attól, hogy tanuljanak genetikai kockázatukból” – tette hozzá.

A vastagbélrák a második legelterjedtebb rák az ausztrál férfiak és nők körében. Minden háromezer ausztrálból egy olyan genetikai mutációt hordoz, amely a vastagbélrák kialakulásának magas kockázatával társul. Mark Jenkins, a Melbourne-i Egyetem docense, a cikk témavezető kutatója szerint a magas kockázatú embereknél rendszeres vizsgálattal és a kialakuló polipok eltávolításával mintegy 50%-ra csökkenthető a rák kialakulásának valószínűsége. Ezt akadályozza meg a biztosítás miatti félelem.


Forrás: Medipress
2009. 09. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés