2024. Május 22. szerda
Amikor 2000-ben az Egyesült Államokban bevezették a súlyos tüdőgyulladást okozó Pneumococcus baktérium elleni oltást, felére csökkent az emiatt kórházba került gyermekek száma. Ezzel szemben 70 százalékkal gyakoribbá vált a tüdőgyulladás egyik szövődményének előfordulása.

A mellűri gennygyülem (empiéma) súlyos, esetenként életveszélyes szövődmény, gyakoriságának növekedését valószínűleg az indokolja, hogy a védőoltás meggátolja egyes Pneumococcus-típusok szaporodását, teret nyitva ezzel más, fertőzőképesebb és gyógyszerrezistensebb kórokozók előtt.

Pneumococcus, tüdőgyulladás, védőoltás

„Bár az oltás megvéd a Pneumococcus-tüdőgyulladástól, a többi baktérium nagyobb valószínűséggel okoz mellűri gennygyülemet, mivel nem kell megküzdeniük a Pneumococcusokkal” – magyarázta Su-Ting T. Li, a kalifornia Egyetem Gyermekkórházának docense.

A kutató és munkatársai 1997 és 2006 közötti adatokat elemeztek – ezek szerint a mellűri gennygyülem előfordulása 70 százalékkal nőtt, miközben a szövődményes tüdőgyulladás előfordulása 45, a tüdőgyulladás miatt kórházi kezelést igénylők száma pedig 13 százalékkal csökkent.


Forrás: Medipress
2010. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés